Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de çatışmaların durdurulması dair atılmış adımları kıvançla karşıladıklarını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, AA muhabirinin Suriye'de çatışmaların durdurulmasına müteveccih geçim ile alakalı sorusuna, Cenevre'de diyetle aykırılık ortada başlamış olan önceki dolaşma görüşmelere 3 Şubat'ta açıklık inhisar etmek durumunda kalındığını hatırlatarak, 'Bunun sebebi Rusların muhalefeti derin halde amaç alması ve rejimin insanca erişime müsaade vermeyip, kestirmece 500 bin Suriyeliyi abluka altında tutarık açlığa mahkum etmesiydi' cevabını verdi.

Münih'te 11 Şubat'ta meydana getirilen Suriye Uluslararası Destek Grubu (SUDG) toplantısının anne amacının bu dü mevzuya hal sağlamak ve politik sürecin önünü ayırmak bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, bu doğrultuda, bahis konusu dü bölgede ayrı birer emek vermek grubu oluşturulduğunu anlattı.

Geçen müddet zarfında insanca bölgede birtakım müspet gelişmelerin kaydedildiğini kail Çavuşoğlu, abluka altındaki birtakım yerlere insanca iane ulaştırılmasının belkili bulunduğunu tabir etti. Çavuşoğlu, kuşatmaların halen bitmeme ettiğini belirterek şunları söyledi:'Çatışmaların durdurulması mevzusundaki emek vermek grubunun eş başkanları Amerika ve Rusya Federasyonu bu hususta birlikte emek vermek yürütmüşler, Amerika de bizlere bilim vermiş, görüşlerimizi almıştır. 

Sonuçta birlikte mutabakata varıldığı duyurulmuştur. Türkiye, Suriye'de çatışmaların durdurulmasını öteden bu yana desteklemektedir. Suriye'de silahların susması, barışın sağlanması ve politik birlikte intikal süreciyle Suriye'ye kalımlı istikrarın gene gelmesi bizim her daim yegane misyonumuz olmuştur. Dolayısıyla, çatışmaların durdurulması dair atılmış adımları kıvançla karşılamaktayız.

Tabiatıyla, çatışmaların durdurulmasının sağlanabilmesi, Rusların, rejimin ve başka müttefiklerinin tamamı iklim taarruzlarını ve askeri faaliyetlerini tevkif anlamında verdikleri taahhüde tümden uymalarına bağlıdır. Rusya Federasyonu ve rejimin şimdi ilkin icra ettiği kabilinden bu varılan mutabakatı da sömürme etmesi halinde, çatışmaların baştan başlaması ve yayınlanan bu çabanın kısır kalması ihtimali de faziletli olacaktır. Böyle birlikte durumun da semt sulh ve istikrarına tek imdat sağlamayacağı açıktır.'

Kaynak: AA