Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardımlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Dünya İnsani Zirvesi Akademik Forum'undaki konuşmasında, 23-24 Mayıs'ta başlayacak zirvede, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli ülkelerden gelen siyasetçiler, karar verme mercindeki kişilerin bir arada çok önemli konuları tartışacağını söyledi.

Zirvede, büyük acıların, insanların yerinden edilmesine, siyasi çalkantılara neden olan konuların ele alınacağını, çocukların açlığı, gözleri yaşartan trajediler, eşitsizlik, milyonlarca insanın gelişmesine engel olan sorunların tartışılacağını vurgulayan O'Brien, zirvede, insani eylemin nasıl yapılacağı, özellikle çatışma bölgesinde nasıl müdahale edileceğinin konuşulacağını anlattı.

Stephen O'Brien, 130 milyondan fazla insanın insani yardıma ve korumaya ihtiyacı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Dünyada 40,8 milyon kişi çatışmalardan dolayı ülkelerinin içinde yerinden edilmişlerdir. 22,2 milyon kişi başka ülkelerde yaşam arıyor. 19,2 milyon kişi 134 ülkedeki doğal afetlerden dolayı yerinden edilmiş durumda. BM ve insani yardım yapan kuruluşlar, 40 ülkede 20 milyar dolarlık yardımı hazır etmek durumundalar ki, 91 milyon insana yardım edebilsinler. Bunun 17 milyar doları hala eksik. Bu nedenle pek çok şeyini kaybetmiş insanlara yardım edemiyoruz. 130 milyon insan Japonya kadar nüfusu oluşturuyor. 130 milyon kişinin çok az geçinecek parası var ve yardıma ihtiyaçları bulunuyor. Şiddetten, çatışmadan kaçan insanlar bunlar. Burada Türkiye'yi kutlamak isterim. Türk halkını kutlamak isterim. Çok yüksek sayıda ihtiyaç içinde olan insana yardım eli uzattı."

"5 sorumluluğumuz var"

Son yıllarda bir dizi tematik, bölgesel konsültasyon çalışmaları yaptıklarını, 150 ülkede binlerce kişiyle görüştüklerini, onların önerilerini dinlediklerini vurgulayan O'Brien, şunları kaydetti:

"Çalışmalarımız, 2015'ten beri devam ediyor. Genel Sekreterimiz bunlardan sonra bu zirveyi toplama kararı aldı. 5 büyük sorumluluğumuz var. Konuştuğumuz insanların sesini yansıtmak zorundayız. Siyasi liderler sorumluluklarını üstlenmeli, çatışmaları sonlandırmalı ve çözüm bulmalılar. Siyasi çözüm bularak kanı durdurmaları gerekir. Bu çatışmaların ekonomik etkisi, insanlığın gelişmesini engelliyor. Sorunların, çatışmaların çözülmesi bir numaralı önceliğimiz. Krizlerin önlenmesi ve çatışmaların durdurulması en önemli unsur. Dersimizi iyi uygulamalardan öğrenmeliyiz."

"Uluslararası camia bir şey yapmak zorunda"

Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ali Resul Usul da insanlığın acıların, krizlerin azalacağını düşündüğü bir döneme girerken, Avrupa'nın kalbinde yer alan bir ülkede Bosna'daki katliamların bu pozitif duyguları ortadan kaldırdığını söyledi.

Usul, Bosna'dan sonra krizler, ihtilaflar ve insanların çektiği acılar ile insani trajedilerin sürekli devam ettiğinin görüldüğünü belirterek, "Uluslararası camia hem insani trajediler hem de afetler için yeterli insani çözümler bulmakta zorlandı. Ama şimdi artık vakit geldi, daha derinlemesine düşünmemiz lazım. Küresel sorunlara, küresel çözümler bulmamız gerekiyor. Uluslararası camia bu konuda bir şeyler yapmak zorunda." diye konuştu.

Kaynak: AA