Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu ve AA Finans Analisti Haluk Bürümcekçi, cari dengenin 2016 senesinde 38 bilyon dolar bariz vereceği öngörüsünde bulundu. AA muhabirine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Şubat 2016 devri ödemeler dengesi verilerine müteallik açıklamalarda bulunan Bürümcekçi, gücük ay ayında akan işlemler dengesinin 1,8 bilyon dolar bariz verdiğini anımsattı. 

Milli gelire göre akan açığın yüzdelik 4,2 düzeyine gerilerken, akan dengenin asliye hevesi açısından strateji edilen erke dışı akan hesapların Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) göre dengede bulunduğunu aktaran Bürümcekçi, erke ve kıymetli dışı akan açığın ise yüzdelik 0,4 düzeyinde bitmeme ettiğini tabir etti.

Cari dengenin 2016 senesinde 38 bilyon dolar bariz vermesinin beklendiğini fakat kestirim üstündeki risklerin şu an aşağılık taraflı göründüğüne ayraç fail Bürümcekçi, şunları kaydetti:

'Önceki sene akan açığı yıpratan faktörlerin başlangıcında mevrut erke ve kıymetli ticaretindeki lehteki gelişmelerin 2016 senesinde kıymetli açısından bitmeme etmesi ağır görünürken, buna cevap yer yağı fiyatlarının 2015 yılı averajının (52 dolar) baş döndürücü altındaki bulunan düzeyini ne seviyede koruyacağına müteallik adına akan açıktaki iyileşmeye katkıda bulunmaya bitmeme edeceğini düşünmekteyiz. Öte yandan, Rusya ve Irak üzere ehemmiyetli dışarı satım pazarlarındaki karışık görünümü ise aut tecim açığını artırıcı riskler ortada strateji etmekteyiz. Ayrıca, yıldırı riski dolayısıyla gözlenen iptallerin gezim gelirlerine tahminî 12 bilyon dolar negatif etkide bulunabileceğine müteallik tahminler görünürlerde dolaşmaktadır. 

Buna karşılık, gücük ay ve mart ayında gözlendiği gibi, zait ortak sebep olarak, AB pazarına ihracatın baz tesiri ile 2016'da artışa geçmesi ve İran'a makbul yaptırımların kalkması ile bu pazarda hareketlenme bahis konusu olabilir. Bu doğrultuda, 2016 senesinde eski yıldan elan faziletkâr (38 bilyon dolar) akan bariz verileceğini öngörmekteyiz fakat bu kestirim üstündeki riskler şu an aşağılık taraflı görünmektedir.'

'Cari açıkta salah bitmeme ediyor'

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, akan açıkta iyileşmenin bitmeme ettiğini belirterek, 'Şubat ayında mali piyasalarda müspet ortak iklim yaşandığından ötürü portföy yatırımlarında da antre gördük. Hisse senetlerine nette 444 milyon dolar, istikraz araçlarına da 806 milyon dola antre gerçekleşmiş.' dedi. Erkan, akan dengedeki salah trendinin 2016 Şubat verileri bakımından bitmeme ettiğini belirterek, '2016 yılının evvel çeyreğinde çelimli ortak faiz momentumu yakalanması biçiminde akan açığın GSYH'nin yüzdelik 5'inin altında gerçekleşmesi olasıdır. 

Petrol tutarları 2015 yılının tamamında cılız seyretmiş olduğu için dolayı, 2016 senesinde bağan petrolün katkısını elan az hissedeceğiz. 2016 senesinde salname akan açığın da 35 bilyon dolar yöresinde gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.' değerlendirmesini yaptı. Alan Yatırım Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, büyüme, pahalılık ve endüstri üretimi verilerinin arkası sıra akan bariz verisinin de etraf beklentilerinin üstünde geldiğini, böylecene verilerin 4'te 4 yaptığını söyledi. Cari açığın düşmesinde en şişman müspet katkıyı ihracatın yaptığını tamlayan Gezgin, başta yazları Türkiye ekonomisinin ve akan açığın en ehemmiyetli destekçisi bulunan gezim gelirlerindeki düşüşün sürmesinin, akan bariz verilerinde bozukluk olabileceği negatif etkiye ayraç etti.

Kaynak: AA