İSTANBUL

Genelkurmay Başkanlığı çeşidinden şehitleri yad buyurmak düşüncesince başlatılan 'Türkiye Şehitlerini Anıyor' etkinliği kapsamında planlı törende, Çanakkale Savaşlarında martir bulunan piyade er Mustafa oğlu İsmail anıldı.

Harbiye'deki Askeri Müzede planlı ve Albay Erhan Altunok'un sunumuyla meydana gelen törene, şehidin torunu İsmail Katırcı da katıldı.

Albay Altunok, martir Mustafa oğlu İsmail'in endamsız sahn öyküsünü, Çanakkale muharebelerinden anekdotlarla anlattı.

Şehidin benzeri Akkız Hanım'ın martir aylığını reddettiğini aktaran Albay Altunok, 'Şehidimizin benzeri ortak henüz evlenmedi. O ulvi, ulu duyguları, büyüklük ve sembol mefhumlarını çocuklarına ve torunlarına aktardı. Şu anda o aileden 3 İsmail mevcut aramızda.' niteleyerek konuştu.

Şehidin torunu Katırcı ise 'Bu ecdadın personeli olmaktan kıvanç duyuyorum.' dedi.

Şehit Mustafa Oğlu İsmail kimdir?

Adına merasim planlı Girizoğullarından Mustafa Oğlu İsmail, 1884'te Niğde İli Koyunlu nahiyesinde dünyaya geldi. Çocukluk ve cahillik yılları ailesi ile bu arada rençperlik yaparak güzeşte İsmail, askere alınmadan ilk Akkız Hanım ile evlendi.

Şehit, askeriye devri vardığında tabanca dibine alınarak ilk Trablusgarp Savaşı'na sonraları Balkan Harbi'ne katıldı. Bu savaşlardan gazi yerine döndükten sonraları Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Çanakkale Cephesine gönderilen er İsmail, savaşlar esnasında 28 Ağustos 1915'te martir oldu.

Katıldığı savaşlarda ön cephelerde savaşçı Mustafa Oğlu İsmail'in çıban bile almadan muharebelerden ayrılması kendisi karşı efsaneler anlatılmasına ve 'Molla' lakabını almasına hastalık olmuştu.

Muhabir: Sefa Mutlu

Kaynak: AA