Çanakkale Savaşları'ndaki kahramanlıklarıyla ismini hepsi dünyaya duyuran ve birileri vatanı, bayrağı ve dini düşüncesince ortak parçalarını Gelibolu Yarımadası'nda bırakan gaziler, kopan ve ya bitmek durumunda kalınan dizi film ve bacaklarının hesabına maden ve ahşap malzemeden yapılmış protezlerle yaşamlarını sürdürdü.

Gelibolu Yarımadası'nda 101 sene ilk vatanları düşüncesince canlarını seve seve feda yiğit şehitlerin yanında, gövdelerinin ortak parçasını bu kutsi topraklarda bırakan Mehmetçikler de Türk insanının enerjisini hepsi dünyaya gösterdi. Savaş esnasında kah atık ortak kurşun, kah Çanakkale vatanlarını metrelerce havaya savuran ferde mermisi yüzünden bacaklarını kaybeden gaziler düşüncesince günün emekli koşullarına karşın protezler yapıldığına değgin bilim ve fotoğraflar kayıtlarda toprak aldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, harpler esnasında cephede en baş döndürücü ıstırap çekilen mevzunun askerlerin uzuvların kesilmesi bulunduğunu söyledi.

Tarihi belgelerde bazısı askerlerin bacaklarının ciddi yaralanmalardan çevre dizinden ve diz altından kesildiği bilgisinin toprak aldığını tamlayan Esenkaya, 'Askerlerimizin baştan volta yetisine ulaşması düşüncesince takma ayaklar yapıldı. Bu hizmeti işleyen hususi atölyeler vardı. Protezler maden ve ahşap aksamlı halde üretildi' dedi.

Kaynak: AA