SERMET ÇUHADAR

ADIYAMAN - Alevi örgütleri, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, Adıyamanın Karapınar Mahallesinde Alevilerin evlerinin işaretlenmesi nedeniyle Karapınar Mahallesinde ortak bir basın açıklaması yaparak protesto etti. Avrupa Alevileri Birlikleri Federasyonu ise Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gönderdiği mektupta, Alevilerin can ve mal güvenliklerinden endişe duyduklarını iletti.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı, BDP, CHP, İHD ve ADD, Adıyamanın Karapınar Mahallesinde Alevilerin evlerinin işaretlenmesi nedeniyle Karapınar Mahallesinde ortak bir basın açıklaması yaptı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve yerel yetkililerin,çocukların işiaçıklamasına tepki göstererek,Kim ne yaparsa yapsın Aleviler artık dünkü Aleviler değildir. Bir aradayız ve her türlü saldırıya karşı koymaya kararlıyız dedi.

‘İkinci Maraş’a izin vermeyeceğiz’’

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel BaşkanYardımcısı Necdet Saraç ise Bugün buraya ikinci Maraşa izin vermeyeceğimizi ilan etmek için geldik diye konuştu.

Avrupa Alevileri Birlikleri Federasyonu, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gönderdiği mektupta, Alevilerin can ve mal güvenliklerinden endişe duyduklarını ilettiler. Türkiyede yaşayan 20 milyonluk Alevi nüfusunun can ve mal güvenliğinden büyük endişe duyduğumuzu sizlerle paylaşmak istiyoruzdenilen mektupta, yaşanan katliamlara dikkat çekildi.

CUMHURİYET

ALEVİLER TEPKİLİ

Adıyaman olayı Meclis’e taşınıyor

© TBMM’de sivil toplum örgütleri ile ilgili oluşturulan alt komisyon, “Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu”nun da aralarında bulunduğu bazı sivil toplum örgütlerini dinleyecek.

AYŞE SAYIN

ANKARA - Adıyamanda Alevilerin evlerinin işaretlenmesinin yankıları sürerken, Alevi örgütleri konuyu Meclise taşımaya hazırlanıyor.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan sivil toplum örgütleri ile ilgili oluşturulan alt komisyon, Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonunun da aralarında bulunduğu bazı sivil toplum örgütlerini dinleyecek. Bu kapsamda, Hukukçular Birliği Vakfı, Eğitim Reformu Girişimi komisyona yeni anayasa önerilerini anlatacak. 13 örgütten oluşan çatı kuruluş Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Alevilere dönük baskı ve ayrımcılıklar ile en son Adıyamanda yaşanan evlerin kapı ve duvarlarına kırmızı işaret konulmasını gündeme getirecek.

‘Farklılıklarla barış içinde...’

Federasyonun yeni anayasa konusunda bazı talepleri şöyle:

Anayasal vatandaşlık kavramı öne çıkarılmalı, kültürel çoğulculuğu bir zenginlik olarak algılamalı, farklı kimlik ve kültürlerin barış içinde eşit yurttaş olarak yaşamasını kolaylaştırıcı olmalı, farklılıklarla birlikte barış içinde bir yaşamı açıkça teşvik etmeli ve güvence altına almalıdır.

Yurttaşlar arasında dil, din, ırk, etnik köken, her türlü düşünce, cinsiyet, yaş, medeni hal, cinsel kimlik gibi farklılıklara dayalı her türlü ayırımcılığı yasaklamalı ve bu ayrımcılıklara karşı vatandaşları eşit ve etkili şekillerde korumalıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığı anayasal bir kurum olmaktan çıkarmalı. Zorunlu din dersi kaldırılmalı.

Alevi kimliği yasal olarak tanınmalı, cemevleri inanç merkezi olarak kabul edilmeli, buna uygun yasal düzenlemeler yapılmalı veibadet yerikapsamına cemevide alınmalı.

Başta Hacı Bektaş Dergâhı olmak üzere Alevilere ve Bektaşilere ait bütün dergâhlar müze statüsünden çıkartılmalı.

1826 ve 1925te yağmalanan, birçok simgesel değerde eşya ve kitabı satılan dergâhların bu ürünlerinin bulunup iadesinin sağlanması için bir araştırma komisyonukurulması sağlanmalı.

Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasına İlişkin Kanun kaldırılmalı.

Alevi köylerine yapılan camiler kaldırılmalı, buralara atanan imamlar geri çağrılmalı.

Ülkemizde birden fazla etnik ve dinsel grubun varlığı resmen tanınmalı.

Lozan Antlaşmasından bu yana kullanılan ve ayrımcılığa dönüşen azınlıkkavramı kaldırılmalı.

Cumhuriyet