Dubai'ye kaçmaya çalışan Afganistan’daki Türk Görev Gücü Komutanı Tümgeneral Bakır ile Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanı Tuğgeneral Topuç yakalandı. İki general, 15 Temmuz kalkışmasını organize eden ABD'li John F. Campbell ile çalışıyordu.

Afganistan'da konuşlu Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nde (ISAF) Türk birliklerinin komutanlığını yapan iki isim, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi kapsamında gözaltına alındı. Darbe soruşturması sonrası haklarında çıkarılan yakalama kararını haber alan Türk Görev Gücü Komutanı Tümgeneral Cahit Bakır ile Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanı Tuğgeneral Şener Topuç, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentine kaçmak istedi. Kabil'den uçakla hareket eden Bakır ve Topuç, Dubai'ye indi, ancak bu sırada Dışişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı harekete geçmişti. Hızla yapılan girişimler ve Birleşik Arap Emirlikleri makamlarının işbirliği sayesinde Bakır ile Topuç, Dubai Havaalanı'nda yakalandı. Dün sabah Türkiye'ye getirilen iki general, 15 Temmuz kalkışmasını organize eden ABD'li komutan John F. Campbell ile uzun süre birlikte çalışmıştı.



ABD İMZALI SABOTAJ


İhanet planlarının organizesinde ISAF'ın rolünü yorumlayan kurmay Albay Haydar Ateş, Afganistan'ın Bagram bölgesinde kendi toprakları dışındaki en büyük üssünü kuran ABD'nin, Türkiye'nin bölgede etkisizleştirilmesine yönelik çok sayıda eyleme imza attığına dikkat çekti. Kabil'deki Türk görev güçlerine 2006-2007 arası komuta eden Albay Ateş, ISAF'ı tamamıyla kendi kontrolünde tutmak isteyen ABD'nin 2006-2009 arası saldırılarda bulunduğunu, bu yönde ilk girişimin, vatanseverliğiyle tanınan ve kendisinden sonra göreve gelen Albay Faruk Sungur'un şehit edilmesi olayı olduğunu söyledi.



SALDIRILAR HİÇ BİTMEDİ


Sonraki dönemde ISAF Türk Birliğine ait konvoyun vurulduğunu, Mehmetçiğe yönelik mayınlı saldırılar yapıldığını, bölgedeki havaalanına 'sadece Türk birliklerinin sokulmadığını' kaydeden Ateş, TSK'ya ait bir helikopterin de Amerikalılar tarafından düşürüldüğünü kaydetti. 2009 sonrası ISAF bünyesinde görev yapan FETÖ mensuplarıyla ABD'lilerin ilişkilerinin incelenmesi gerektiğini vurgulayan Ateş, Genelkurmay'da 18 yıl boyunca Personel Daire Başkanlığı görevinde bulunan generale de dikkat çekti. Türkiye'deki darbe girişiminin planlanmasında doğrudan ISAF etkisi bulunduğunu belirten Ateş, ABD'nin FETÖ eliyle TSK'yı teslim almaya çalıştığını söyledi.

Kabil'de tuzak bitmedi

ISAF'ta görevli Albay Faruk Sungur ile Uzman Çavuş Mevlüt Baydur, 2009 yılında Mezar-ı Şerif'e giderken şüpheli bir trafik kazası sonucu şehit düşmüştü. 2012 Mart ayında ise Türk askerlerini taşıyan Skorsky tipi helikopter Bagrami'de düşmüş ve 9'u subay, 2'si astsubay ve 1'i de uzman çavuş 12 asker şehit olmuştu. Afgan yetkililer olay sırasında helikoptere yönelik herhangi bir saldırının olmadığını, helikopterin 'kendiliğinden' düştüğünü belirtmişti.


http://www.yenisafak.com/gundem/campbellin-turk-ekibi-2500098