BOLU - İLHAMİ ÇETİN

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde köy camisi imam hatibi İsmail Efe, görevinden arta kalan zamanda da bir yandan caminin temizliğini ve diğer işlerini üstlenirken, diğer yandan çevre köylerde düzenlenen güreşlerde cazgırlık yapıyor.

Efe, manili sözleriyle güreşçileri ve izleyenleri coşturuyor.

Yaklaşık 25 yıllık din görevlisi olan ve aynı zamanda güreşlerde cazgırlık yapan Efe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece camide cemaat ile bir araya gelmediğini, hafta sonları da yaylarda düzenlenen etkinliklerde vatandaşlarla buluştuğunu söyledi.

Efe, Hazreti Hamza'nın güreşi, yiğitliği, veciz sözlerle anlattığını belirterek, şöyle devam etti:

"Halkı coşturan ve galeyana getiren, milli, manevi sözleri söylememiz lazım ki milletimiz daha bir coşku ile ata sporumuza değer versin. Söylediğim sözlerle vatandaşların manevi duygularını yukarı çıkartıyorum. Güreşçileri coşturuyor, vatan, millet, bayrak ile Türk'ün gücünü ve ecdadımızın gücünü, er meydanlarında sergiliyoruz."

"Cazgırlık yapmak güzel bir duygu"

Efe, cazgırlık yapmanın güzel bir duygu olduğuna dikkati çekerek, bunu haz alarak yaptığını dile getirdi.

Pehlivanları, Türk'ün gücünü, er meydanlarında yiğitleri gördükçe içinden gelen duyguları söze döktüğünü anlatan Efe, "Bu güreşlere bir ay ve bir hafta kalarak çağırıyorlar. Ben de severek gidiyorum. 'Halka bir şeyler söyleyiver.' diyorlar. Bolu ve Mudurnu köylerinde cazgırlık yapıyorum. Cazgırlık mesleğini yapmak isteyen kalmadı. Bu mesleğe heveslenen yok tabii, birini yetiştirmemiz lazım. Biz bu dünyada kalıcı değiliz. Gençler de öğrensinler. Yiğitlerimiz var oldukça cazgırlık da olacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA