ABD’li savcının, kara para trafiğinin Türkiye ayağında dönemin Ekonomi Bakanı Çağlayan ile Halkbank eski Genel Müdürü’ne ulaşacağı öne sürülüyor. Dosyaya eski bakanlar Güler ve Bağış’ın da girebileceği belirtildi.

Soruşturmayı yürüten ABD’li Savcı Preet Bharara’nın, Türkiye’de kapatılan 17 Aralık soruşturmasında isimleri geçen üç eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Egemen Bağış ile Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da soruşturmaya dahil edilebileceği öne sürülüyor.

SAVCI, YAKALAMA KARARI ÇIKARABİLİR

Bharara’nın, Zarrab hakkındaki iddianamesinin, Türkiye’de hazırlanan iddianamenin çok gerisinde olduğuna dikkat çeken konuyu yakından izleyen bir hukukçu., SÖZCÜ’ye şunları söyledi:
“ABD’li savcı, bir mektup ve para transferlerine ilişkin yazışmalarını ele geçirmiş. İddianamede bahsi geçen, Türkiye’deki şirketlerin sahibi olduğu belirtiliyor ama ortakları hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığı belli değil. ABD makamlarına Reza açıklamalarda bulunursa ABD kendi iç hukukuna göre soruşturma başlatır, Türkiye’de kendisine yardımcı olduğu öne sürülen dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile ambargoyu banka üzerinden delme olayı nedeniyle Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan hakkında yakalama ve tutuklama kararı çıkarabilir. Şu anda bakan olmadıkları için diplomatik muafiyeti de yok. Soruşturmayı genişletirlerse eski bakanlar Muammer Güler ve Egemen Bağış’ı da içine alabilir. Şu andan itibaren üç eski bakanın yurtdışına çıkışları da zor.”

TÜRKİYE’DE DAVA AÇILIR MI?

ABD’deki soruşturmada yeni bir bulgu ortaya çıkması halinde, “kovuşturmaya yer olmadığı” belirtilip kapatılan 17 Aralık dosyasının yeniden gündeme gelmesinin yine de zor olduğu belirtildi. Yeni belgeler çıkması halinde takipsizlik kararının kaldırılabilmesi için Sulh Ceza Hakimliği’nin karar vermesi gerekiyor. Hakimin bu konuda “yeni belgeler ışığında dava açılabilir deliller olduğuna” dair karar alması gerekiyor. Eski savcı, CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan “Zarrab sorgusunda ya da mahkemede Türkiye’de söylediklerinden bir cümle bile farklı bir açıklama yapsa Türkiye’deki dava yeniden açılabilir” dedi.

Sözcü/Saygı ÖZTÜRK