Bir kısım medyada zaman zaman, İstanbul 12.Ağır Ceza Hakimliği'nin (2010/54E.sayılı dosya) iddianamesinden alıntı yapılarak; ÇYDD tarafından "PKK'lı öğrencilere burs verildiği ve derneğimizce bu durumun kabul edildiği" yolunda gerçek dışı, kabulü mümkün olmayan haberlere yer verildiği görülmektedir. Bu nedenle aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunlu görülmüştür.

 

ÇYDD Türkiye'nin her  yöresine eğitim hizmeti veren, okullar,  kız öğrenci yurtları , anaokulları, anasınıfları, kütüphaneler kuran,

eğitime destek bursları vererek kamuya hizmet eden bir sivil toplum örgütüdür.

 

Bütün bu hizmetleri yok sayarak, ÇYDD'nin bölücü terör örgütü ile ilişkilendiren ve bu anlayışla yazılı ve görsel medyada yapılan

yayınları red ediyor, bu konuda adli yola başvuracağımızı kamu oyuna duyuruyoruz.

 

Kuruluş tarihimiz olan 1989 yılından 2011 yılına kadar toplam 100.488 öğrenciye burs verilmiştir. Bursiyerlerimizin 49.892 'si üniversite öğrencisidir.

 

ÇYDD'ye yapılan burs başvurusu sırasında ve bursun yenileneceği her yıl  için öğrencilerden daha önce suç işlemediklerine dair resmi adli sicil belgesi istenmektedir. Sabıka kaydı olmayan ve tüzüğümüzde yer alan kriterlere uygun öğrencilere burs ödemeleri yapılmaktadır.

 

İddianamede "ÇYDD'den burs alan 30 öğrencinin PKK/Gongra-Gel terör örgütü üyesi oldukları ve örgüt kapsamında eylemlere katıldıkları tespit edilmiştir" savı yer almakta ve derneğimiz bu şekilde bölücü terör örgütüyle ilişkilendirilmektedir.

 

Örgüt üyesi olduğu iddia edilen bu öğrenciler hakkında derneğimizce yapılan incelemede ;

Bir kısmının ÇYDD'ye müracaatının dahi olmadığı,

Müracaatları bulunan öğrencilerin tümünün devlet üniversitelerinde okudukları,

İddianamede yer alan bu öğrencilerin büyük bir bölümünün devlete ait yurtlarda kaldıkları,

Milli Eğitim Bakanlığı, Kredi Yurtlar Kurumu, Başbakanlık ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi kurumlardan burs aldıkları

tespit edilmiştir.

 

Ayrıca;T.C.Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın (No:2010/17581 Karar No:2011/5556) Kovuşturmaya Yer Olmadığına dair kararında "ÇYDD'nin kanunlara aykırı faaliyet gösterdiği konusunda bir iddia bulunmadığı ve amacına aykırılıktan dolayı bir dernek feshi davası açılmadığı, unsuru oluşmayan suçlardan dolayı kovuşturmaya yer olmadığı"  gerçeği açıkça belirtilmiştir.

 

Durum bu iken bazı basın organlarının gerekli araştırmayı yapmadan yargılama sürecinde olan bir iddianameden alıntılarla sanki gerçekmiş gibi haber yapmalarını yasal ve etik bulmuyoruz.

 

Bu durumun sürdürülmesindeki amacın derneğimizi yıpratmak kamuoyundaki saygınlığımızı olumsuz yönde etkilemeye çalışmak olduğu açıktır.

 

Amacı; Atatürk devrimleri ile kazanılmış hakları korumak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek olan ÇYDD'nin bölücü terör örgütüyle

ilişkilendirilmeye çalışılmasını şiddetle red ettiğimizi yargı yoluna başvurduğumuzu kamuoyuna duyururuz.

 

Saygılarımızla

Prof.Dr.Aysel Çelikel

Genel Başkan