ByLock'ta “Mor Beyin" tuzağının anlaşılmasıyla 11 bin 480 kişinin aklanmasının ardından iradeleri dışında ByLock kullanıcısı gözüken “Wi-Fi" ve “IP çakışması" mağdurları da adalet istiyor. İnternet şifrelerini paylaştıkları için “FETÖ'cü komşu mağduru" olduğunu söyleyen vatandaşlar “Biz de görevlerimize dönmek istiyoruz" diyerek seslerini sosyal medyadan yetkililere duyurmaya çalışıyor. Aydınlık'a konuşan, “Mor Beyin" kumpasını açığa çıkaran adli bilişim uzmanları, teknik olarak tespiti zor bir durum ile karşı karşıya olunduğuna dikkat çektiler. Uzmanlar, ByLock içerik kayıtları ve FETÖ üyeliği için aranan diğer kriterlerin de denetlenmesiyle kişilerin temize çıkabileceğini vurguladılar.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı FETÖ'nün geliştirdiği “Mor Beyin" yazılımı aracılığıyla 11 bin 480 GSM kullanıcısının iradeleri dışında ByLock IP'lerine yönlendirildiklerinin tespit edildiğini açıklamıştı. Tuzağın açığa çıkmasının ardından yurt genelinde binlerce kişi tahliye edildi. 12 Ocak 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanan 697 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile “Mor Beyin" yazılımı sonucu görevlerinden ihraç edilen 2 bin 168 kamu görevlisinden bin 823'ü görevlerine iade edildi. Ancak “Mor Beyin" kumpasında mağdur olan özel sektör çalışanlarının işlerine dönebilme mücadelesi sürüyor. Ayrıca yine iradeleri dışında ByLock kullanıcısı gözüken “Wi-Fi" mağdurları ile “IP numarasının çakışması" sonucu mağdur olanlar açısından sorunlar çözülmedi.

Söz konusu nedenlerden dolayı ByLock kullanıcısı olarak anılan, tutuklanan, bu nedenle işlerini kaybeden çok sayıda kişi ve onlarla birlikte mağdur olan aileleri uğradıkları haksızlığın giderilmesini bekliyor. Twitter'da yetkililere seslenen mağdurlar, “Biz de adalet istiyoruz. Görevlerimize dönmek istiyoruz" diyor. Ayrıca basına daha önce yansıyan, FETÖ'nün “Bylock'u komşunuzun Wi-Fi'sinden kullanın" talimatına dikkat çekiyorlar. “Mor Beyin" kumpasını ortaya çıkaran adli bilişim uzmanları Aydınlık'a yaptıkları değerlendirmede, bu tür mağduriyetlerin giderilmesi için özellikle ByLock yazışma içeriklerine bakılması gerektiği görüşünde.

‘FİZİKSEL DELİLE GİDİLMELİ'

Adli Bilişim Uzmanı Koray Peksayar, Wi-Fi bağlantısı sorunlarına özellikle lojmanlar gibi toplu yaşanılan yerlerde sık rastlandığına dikkat çekerek, karşılaştığı bir vakadan örnek verdi. Donanma Komutanlığı'nda görevli bir albayın eşinin kaldıkları lojmanda tanıdıklarıyla Wi-Fi şifrelerini paylaşması başlarına bela olmuş. Albay 5 ay hapis yattıktan sonra temize çıkabilmiş. Peksayar, bazı kişilerin de lojmanlardan çıkarken Wi-Fi hattını kapatıp açtırmak yerine devretmeyi tercih etmelerinden dolayı bu tip sorunlarla karşılaşıldığını belirtti. “Mağdur kişiler ancak ByLock içerik kayıtlarının mahkemeye gelmesi ve FETÖ üyeliği için aranan diğer kriterlerin de denetlenmesiyle (Bank Asya, diğer örgüt üyeleriyle diyalog vb.) ortaya çıkar" diyen Peksayar, şunları kaydetti: “Fiziksel delile gidilmesi gerekir. Belirli tarihlerde kişinin bilinen fiziksel konumuyla eşleştirilebilecek şekilde telefonun nerede kullanıldığını gösteren baz istasyonunun ve HTS kayıtlarının çıkarılması da maddi gerçeğin açığa çıkmasında olumlu sonuç verecektir." Peksayar ayrıca, birbirine benzer vakaların kıyaslanabilmesine olanak sağlayan ‘Yapay Zeka' benzeri bir uygulamayla da olumlu sonuçlar alınabileceğine işaret etti.

‘KİMLERLE İNTERNET PAYLAŞTIKLARINI BULMALILAR'

Adli Bilişim Uzmanı Tuncay Beşikçi “Teknik olarak tespiti zor bir durum, bütün suç internetini paylaşanın üzerine kalıyor" diyerek, şöyle devam etti: “Ev tipi modemlerde çok sınırlı kayıt tutuluyor, paylaşıma açılan telefonlar ise kimin bağlandığına dair kayıt tutmuyor. Bu konuda mağdur olanların öncelikle kimlerle internet paylaştıklarının ve bu kişiler hakkında FETÖ soruşturması olup olmadığının bulunması gerekli. Bu yapıldıktan sonra şüpheli kişilerin devletin elinde bulunan ByLock yazışma içeriklerinde kullanıcı ID'si ve IP adresinin bulunması ile temize çıkabilirler. ByLock sunucusu kullanıcılara ait işletim sistemi kayıtları, gerçek ByLock kullanıcısı ile paylaşıma açılan cep telefonunun işletim sistemleri farklı ise de (örneğin biri Apple diğeri Android ise) mağdurların ByLock kullanmadıklarını ispat şansı var." Konuyla ilgili toplu bir çalışma yapılmasının zor olduğunu belirten Beşikçi, “Sanıyorum bu kişiler tek tek incelenecek" ifadelerini

  
Kaynak: Aydinlik
https://www.aydinlik.com.tr/bylock-ta-sira-komsu-magdurlarinda-turkiye-ocak-2018-1