Yargıtay, şifreli haberleşme programı ‘ByLock’ uygulamasını kullanmanın ‘FETÖ üyeliği’ne delil sayılacağına ilişkin karar alsa da, Gülen Cemaati’nin MİT’in programı tespit ettiği dönem öncesinde gizli reklamlar üzerinden binlerce telefona ByLock izi bıraktığı ortaya çıktı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında sunulan bilirkişi raporunda, FETÖ’nün 2015 yılında ücretsiz müzik dinleme uygulamalarında bulunan gizli reklamlarla, en küçük veri ölçüm birimlerinden olan “byte” büyüklüğünde “bylock.net” linki üzerinden parçalar yüklediği tespit edildi.

Ücretsiz yazılımlar

Yapılan incelemeler sonucunda cep telefonuna indirilmiş ücretsiz bir müzik dinleme programının gizlenmiş alanlarında “bylock. net” uzantısına rastlandı. Rapora göre, ‘Morbeyin’ takma adı altında mobil cihazlar için uygulama üretenler tarafından geliştirilen “Freezy/PlaySong” isimli uygulama içerisinde, noktadan daha küçük olarak belirtilen 1 piksel büyüklüğünde bir bağlantı linki tespit edildi. Bağlantı linkinin uygulama dışında başka bir çerçeveden alındığını belirten bilirkişi, ByLock bağlantısı iddiasının ücretsiz olarak kullanıma sunulan cep telefonu uygulamalarında otomatik olarak çıkan reklam linklerinden bulaştığı değerlendirmesinde bulundu. Uygulamayı da inceleyen bilirkişi, indirilenin ücretsiz müzik indirilmesini sağlayan bir uygulama olduğu, üzerinde sohbet, mesajlaşma, SMS gönderme işlemlerinin yapılmadığını belirtti. Bilirkişi ayrıca “Morbeyin” isimli mobil uygulama geliştiricisinin piyasaya sunduğu uygulamalardan bir kısmını da rapora ekledi.

Link var bağlantı yok

İncelemelerin ardından kişinin iradesi dışında gerçekleştirilen “bylock.net” bağlantısına ilişkin “Cep telefonu üzerinde mevcut bulunan ve cep telefonundan kurtarılan verilerin incelenmesi sonucunda FETÖ/PDY ile ilişkili olabilecek bir içeriğe rastlanılmamıştır” tespiti yapıldı.