ANKARA

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM), "Tarihe ve Milli Birliğe Tanıklık" programı kapsamında, 15 Temmuz darbe girişimi ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ulusal ve uluslararası faaliyetleri uluslararası basın mensuplarına anlatıldı.

BYEGM'den yapılan açıklamaya göre, "Tarihe ve Milli Birliğe Tanıklık" programı kapsamında, Alman basın heyeti ile Kırgızistan, Belçika, ABD, İngiltere, İtalya Fransa ve Hollanda'dan gelen gazetecilerin yer aldığı uluslararası basın heyeti BYEGM'yi ziyaret etti.

Genel Müdür Mehmet Akarca ile bir araya gelen heyet, 15 Temmuz darbe girişimi, FETÖ'nün iç ve uluslararası faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Uluslararası basın mensuplarına, gazetecilik mesleğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akarca, "Gazetecilik mesleğinin içinden gelmiş biri olarak sizlerin duygu ve düşüncelerinizi iyi bildiğimi sanıyorum. Meslektaşlarımla bir arada olmak beni mutlu ediyor." ifadesini kullandı.

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin uluslararası basın mensuplarına bilgi veren Akarca, şunları kaydetti:

"Her şey normalmiş gibi sandığımız bir dönemde, bir gece askerlerin kışlalarından çıkıp insanlara saldırdığına tanık olduk. Çok sayıda darbeye şahitlik etmiş biri olarak diyebilirim ki bu hiçbirisine benzemiyordu. Kendi ülkenizde sizin vergilerinizle üretilen tanklar, silahlar, yine kendi insanlarınızı hedefledi. Cumhurbaşkanımızın canlı yayında cep telefonundan yaptığı çağrı üzerine, liderine ve demokrasisine sahip çıkmak üzere halk sokaklara dolup bu hain darbecilere karşı canını dişine takarak mücadele etti."

Türkiye'nin kalkınma hamlelerine eski hızıyla devam ettiğinin altını çizen Akarca, birlik ve beraberlik içerisinde, el birliğiyle büyümenin sürdürüldüğünü belirtti.

Bir gazetecinin, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan gazetecilerle ilgili sorusuna Akarca, tutuklanan gazetecilerin, gazetecilik faaliyetleri sebebiyle değil, FETÖ soruşturması kapsamında terörizm suçundan tutuklu oldukları, son kararın bağımsız mahkemelerce verileceği yanıtını verdi.

Hırsızlık yapan bir gazetecinin, gazetecilik yaptığı için değil, hırsızlık suçu sebebiyle tutuklanacağı örneğini veren Akarca, bu durumun dünyanın her yerinde aynı olduğunu ifade etti. Akarca, darbe girişimine ilişkin Meclis soruşturmasının da kısa sürede başlayacağını aktardı.

Türk halkının darbe girişimi gecesi gösterdiği çabaya da değinen Akarca, "Darbelere maruz kalan, özgürlükleri elinden alınmaya çalışılan bir halkın demokrasiyi nasıl sevdiği, demokrasi için canını hiç çekinmeden nasıl vermeyi göze alabileceği ortaya çıktı. Sizler gibi demokrasiyi içine sindirmiş ülkelerin gazetecilerinin Türkiye halkının demokrasi için çabasını takdirle karşılayacağına eminim." ifadesini kullandı.

Akarca, Batılı ülkelerin darbe girişimine karşı Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerinin çok geç kaldığını da kaydetti.

Heyet, "Tarihe ve Milli Birliğe Tanıklık" programı kapsamında çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına da ziyaretlerde bulunacak.

Muhabir: Merve Yıldızalp

Kaynak: AA