Kesintisiz 25 çeyrektir büyüyen Türkiye ekonomisi, 2015'in 4. çeyreğindeki yüzdelik 5,7'lik Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) artışı ile 17 çeyreğin en faziletkâr performansını sergiledi.

Küresel piyasalarda çalkantıların yaşandığı, jeopolitik risklerin arttığı ve diyar ortamında dü umumi seçimin gerçekleştiği 2015 senesinde Türkiye ekonomisi çevre beklentilerinin üstünde yüzdelik 4 büyüdü.

Geçen senenin sonuç çeyreğinde müşterek esbak senenin ayrımsız zamanına nazaran yüzdelik 5,7 büyüyen Türkiye ekonomisi, böylecene hem 17 çeyreğin en faziletkâr GSYH artışını bununla beraber 25 çeyrektir kesintisiz büyümesini gösterdi.

Piyasada 2015 başlangıcında büyümenin yüzdelik 3'ün altında gerçekleşeceği beklenirken, çeyrek bazlı büyümeler açıklandıkça bu beklentiler yüzdelik 4 ve kimlik seviyeye çıktı. Bu senenin geçmiş çeyreğinde yüzdelik 3,4, ikinci çeyrekte yüzdelik 3,7 ve üçüncü çeyrekte yüzdelik 3,9 büyüyen Türkiye ekonomisi, sonuç çeyrekte GSYH artışını çevre beklentisinin aşırı üstünde bulunan yüzdelik 5,7'ye taşıdı.

AA muhabirine 2015 yılı faiz verilerini ve 2016 beklentilerini paylaşan analistler, Türkiye ekonomisinin çelimli büyümesinde amme masrafları ve yatırımlarının yanı esna diyar içi alakanın sansasyonel olduğunu, 2016 senesinde da bunların bitmeme edebileceğini öngörüyor.

Avrupa ekonomilerinin toparlanmasıyla aut ticaretin büyümeye katkısının artabileceğine ayraç fail analistler, gezim ilkin peyda geçirmek az daha jeopolitik gelişmelerin ise büyümeyi baskılayabileceğini kaydediyor.

'2016 yılı faiz tahminimiz yüzdelik 3,2'

Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu ve AA Finans Analisti Haluk Bürümcekçi, faiz trendinin gücüne bağlı göstergenin fazlalık alanda kaldığını, esbak çeyreğe gereğince geniş yavaşlamaya ayraç ettiğini tabir etti.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çeyrekten çeyreğe büyümenin yüzdelik 0,7 düzeyinde gerçekleştiğini ve erişilen noktanın dünkü zamanı en faziletkâr seviyeye olduğuna dikkati çekici Bürümcekçi, istihsal yöntemiyle hesaplanan GSYH verilerinin sonuç çeyrekte lokomatif sektörler yerine uran ve hizmetleri öne çıkardığını söyledi.

Bürümcekçi, masraflar yöntemiyle hesaplanan GSYH verilerinin ise diyar içi tüketimin himmet kesmeden bitmeme ettiğini, hususi yatırımların ise güçsüz kaldığını yansıttığını belirtti.

Dış alakanın dört çeyrek aradan sonradan büyümeye yardım yaptığını aktaran Bürümcekçi, şu biçimde bitmeme etti:

'2016 yılı faiz tahminimizi yüzdelik 3,2 yerine korumaktayız. Bu yılki faiz için, fevk taraflı riziko faktörleri olarak; minimum ücrette meydana getirilen faziletkâr artışın iç arzu üstündeki müspet etkisi, yer yağı fiyatlarındaki gerilemenin pompa fiyatlarına yansıtılabilmesi yerinde bölük halkı masraflarında getirebileceği deşarj ve sabık sene daralan AB'ye ihracatın en azından baz tesiri dolayısıyla toparlanacak olması sayılabilir.

Buna cevap dun taraflı riziko faktörleri ortada da; Türkiye-Rusya gerginliğinin aykırı ticari müeyyide yürütüm etabına geçmesi, global piyasalarda bilhassa Çin ve mal kaynaklı dalgalanmanın henüz bağan faiz isteği getirmesi, kalan yıldırı riskinin gerçek endam ve mahveden itimatını aksi etkilemesi ve ekincilik sahasının 2015'deki çelimli büyümenin yaratacağı baz tesiri dolayısıyla hudutlu katkıda bulunacak olması sayılabilir. Ayrıca, dünyalık politikasında muhtemel gevşemeye halen güçsüz seyreden cesaret büyümesinin göstereceği aksülamel de belirleyici olacaktır.'

'İç alakanın büyümedeki ağırlıklı görevi sürecek'

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı ise uran üretiminden tahsil edilen müspet sinyallerin faiz verilerine yansıdığını belirterek, 'Geçen senenin sonuç çeyreği, piyasasının esasen kazançlı aktivitede ön plana çıkmış bulunduğu müşterek devre oldu. Hizmetler piyasası de peşinden geliyor.' dedi.

Harcamalar tarafında, hususi bu sektörün istihlak masrafları ve kamunun hem istihlak bununla beraber envestisman masrafları asliye bileşenler yerine çıktığını, hususi bu sektörün envestisman harcamalarının hudutlu kalmaya bitmeme ettiğini dile getiren Tokalı, sezon ve takvim etkilerinden arındırıldığında, GSYH'nın kesintisiz 6 çeyrektir büyüdüğünü söyledi.

Tokalı, 2012 yılının ikinci çeyreğindeki ıvır zıvır düşme menfez gerisi edildiğinde, 2012 yılının ikinci çeyreğinden itibaren çeyreklik bazda kesintisiz büyümenin bahis konusu olduğuna dikkati çekti.

Bu sene görünümünde de iç alakanın büyümede ağırlıklı rolünü bitmeme ettirmesini beklediklerini tabir fail Tokalı, global zayıflıklar dolayısıyla aut alakanın katkısıyla ilişik endişelerini koruduklarını laflarına ekledi.

'Avrupa'daki toparlanma büyümeyi destekleyecek'

İş Yatırım ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, sabık sene hususi tüketimin ve amme harcamalarının yardımıyla yüzdelik 4'lük faiz yakalandığını tabir ederek, 'Her ne denli faiz bileşenleri diyar içi arzu kaynaklı ve yatırımsız müşterek büyümeye ayraç etse de bu rakamın siyasi belirsizliklerin, jeopolitik risklerin ve seçimlerin bulunduğu müşterek yılda değerli bulunduğunu almak gerek' dedi.

2016 senesinde da minimum sevap artışı ve intihap vaatlerinin etkisiyle hususi istihlak kaynaklı büyümenin bitmeme etmesini beklediklerini kaydeden Kömürcüoğlu, fakat henüz esbak 4 yılda bulunduğu kabil yatırımların strüktürel ıslahat kere haritasında kere alınmadığı sürece büyümeye katkısının güçsüz kalacağını söyledi.

Kömürcüoğlu, başkaca Avrupa'da toparlanmanın sonuç çeyrekte görüldüğü kabil müstesna satım kanalından büyümeyi destekleyebileceğini fakat başlayan jeopolitik gerilimler ve öteki müstesna satım pazarlarıyla yaşanmış bulunan sıkıntıların kemiksiz ihracatın katkısında şişman müşterek artışı sınırlayacağına dikkati çekti.

Son yerine kalan yıldırı eylemleri ve Rusya yaptırımları dolayısıyla 2016 senesinde gezim gelirlerindeki kayda bedel düşme ihtimalinin bu sene faiz üstünde 0,6 puana DOĞRU dun taraflı riziko oluşturduğunu öngören Kömürcüoğlu, 'Tüm bu gelişmeler ışığında 2016 senesinde iç tüketimin yardımıyla yüzdelik 3,5'lik müşterek büyümenin yakalanacağını hesaplıyoruz.' diyerek konuştu.

'Büyümede 2016 yılı henüz fazlalık olabilir'

Ziraat Yatırım ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, sabık sene Türkiye ekonomisinin resmi hedeflerle mevzun biçimde yüzdelik 4 büyüdüğünü belirterek, jeopolitik risklerin arttığı, iç siyasette dü umumi intihap meydana gelen müşterek yılda iç tüketimin büyümeyi sırtladığını vurguladı.

Geçen sene Türkiye'de müşterek milyona DOĞRU taşıt satışının yapıldığını anımsatan Yılmaz, 'İç arzu Türkiye'de üretimi destekledi ve istihdamın çoğalması sağlandı. Genç nüfus, Türkiye'de iç talebi enerjik tutmayı sürdüreceğe benziyor.' dedi.

Yılmaz, ekincilik hasadının dobra geçmesi ve fariza sahasının geliştiği Türkiye'de turizmin de 2015 senesinde büyümeye müspet yardım sağladığını dile getirdi.

Avrupa'da devam eden kazançlı toparlanma ve Avrupa Merkez Bankasının uygulamaya almış bulunduğu tedbirlerin Türkiye sanayisi ve ihracatı düşüncesince fazlalık gelişmeler olduğuna dikkati çekici Yılmaz, '2016 senesinde Avrupa kaynaklı aut alakanın henüz müşterek tomar dayanaklık geçirmek vermesi ve yatırımların iyileşen global mali koşullarla beraberce hızlanması ile gene yüzdelik 4 faiz trendi ile uyumlu, üste ihtimal henüz fazlalık müşterek sene geçirebileceğimizi düşünüyoruz.' değerlendirmesini yaptı.

'Yatırımlarda toparlanma isteği olumlu'

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, 2015'in 4. çeyreğinde müşterek esbak çeyreğe gereğince hususi istihlak talebinin aşırı çelimli seyrin peşi esna yavaşlama eğiliminde bulunduğunu söyledi.

Buna karşılık, sonuç çeyrekte hususi otomobil donatı yatırımlarında müşterek toparlanma gördüklerini tabir fail Kanlı, uzun uzun müşterek sürenin peşi esna dördüncü çeyrekte amme istihlak masraflarında müşterek düşme görürken, bunu kamunun envestisman harcamalarının çelimli artışının telafi ettiğini belirtti.

Kanlı, şunları kaydetti:

'2015 yılını yüzdelik 4 faiz ile kapattık ve bu enikonu dobra müşterek faiz oranı. Yatırımlarda toparlanma isteği gözlenmiş olması da müspet müşterek öteki gelişme. Ancak, unutmayalım ki, bu çelimli büyümede dü adet ehemmiyetli eleman vardı. İlki, tarımın 2014 kuraklığının etkilerini telafi etmesi ve büyümeye 0,7 benek kabil aşırı faziletkâr miktarda katkıda bulunması. Bu hasiyet 2016 senesinde olmayacak. Bir öteki hasiyet ise yer yağı fiyatlarının kestirmece 100 dolarlardan averajda 50 dolara inik olmasıydı.

Bu sene erke fiyatlarındaki düşme kaynaklı faiz olsa da miktarı 2015'e gereğince aşırı henüz bağan olacak. Bu unsurların yokluğuna ve ihracat, bavul ticareti ve gezim gelirlerimizdeki düşüşü de eklersek, 2016 senesinde büyümenin henüz bağan seviyelerde kalacağını düşünüyorum. 2016 yılı düşüncesince yüzdelik 3,5'lik müşterek faiz olacağını kestirim ediyorum.'

Kaynak: AA