ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dünyanın rastgele durumunda büyükelçilikler ve temsilciliklerin, iş adamlarının emrinde bulunduğunu vurgulayarak '2023 yılı hedeflerimiz mevcut ve dünyanın geçmiş 10 ekonomisi arasına dönüşmek istiyoruz' dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) 8. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara birlikte otelde verdiği geceleyin ezanı yemeğinde mütekellim Bakan Çavuşoğlu, aut politikayı ekonomiden, hesaplı ilişkileri de diplomasiden soyutlamanın gibi olmadığını söyledi.

Aktif ve aşırı boyutlu aut siyaset düşüncesince çelimli birlikte ekonomiye gerekseme duyulduğunun altını çizen Çavuşoğlu, ulusal gelir kıyaslandığında Türkiye'nin insanca yardımlar dair dünyada birlikte numara tam bulunduğunu anlatım etti.

'Ülkemizin zenginliği sebebiyle güzel gücümüzü artırıyoruz' diyen Çavuşoğlu, 'Daha aşırı aut iane yapıyoruz ki insanca yardımlarda ve resmi kalkınma yardımlarında dünyada en önde mevrut ülkelerden birlikte tanesiyiz. İnsani yardımlarda salname 1.7 bilyon dolarlık insanca yardımla, Amerika ve İngiltere'den sonraları üçüncü ülkeyiz. Ama ulusal gelirleri kıyasladığımız devir ise dünyada birlikte numara sıradayız' halinde konuştu.

'Dünyanın geçmiş 10 ekonomisi arasına dönüşmek istiyoruz'

Güçlü Türkiye, çelimli diplomatlık ve çelimli iktisat istediklerini tamlayan Çavuşoğlu laflarını şöyleki sürdürdü:

'Dünyanın rastgele yerindeki büyükelçiliklerimiz ve temsilciliklerimiz, iş adamlarımızın emrinde. 2023 yılı hedeflerimiz mevcut ve dünyanın geçmiş 10 ekonomisi arasına dönüşmek istiyoruz. Bu hedeflere yetişebilmek düşüncesince rastgele şeyden ilkin dışarı satım hedeflerimizi tutturmamız gerekiyor. Yani 500 bilyon hedefine ulaşmamız gerekiyor. Bunu başarabilir miyiz? Evet başarırız. Ama başarabilmek düşüncesince acemi pazarlar aramamız lazım. Ülkemize acemi yatırımcılar getirmemiz lazım. Yurtdışında envestisman gerçekleştirmek talip işadamlarımızın önünü de açmamız lazım.'

Muhabir Bayram Altuğ

Kaynak: AA