İşyerleri risk analizi yaptırmak zorunda.

Yeni yıldan itibaren bütün işyerleri için riskdeğerlendirmesi yapma şartı getirildi. Bu kapsamda, işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bunların riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilmesi gerekiyor. İşte bütün bu risklerin derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalararisk değerlendirmesi diyoruz. Bu yapılırken şu hususlar dikkate alınacak:

İş ekipmanı önemli

* Belirli risklerden etkilenecek çalışanların durumu,

* Kullanılacak iş ekipmanıyla kimyasal madde ve müstahzarların seçimi,

* İşyerinin tertip ve düzeni,

* Genç, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanların durumu.

3 bin lira para cezası

Risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işveren hakkında 3 bin lira para cezası uygulanacak. Eğer takip eden aylarda da bu yapılmazsa, her bir ay için 4 bin 500 lira idari para cezası uygulanacak. Cezaların tahakkuku 2013 Ocak ayı itibariyle başlayacak.

Örnek: Yanında işçi çalıştıran Marangoz Ahmet Bey'in, 30 Aralık 2012 itibariyle risk değerlendirmesi yapmadığı tespit edilirse kendisine 3000 lira idari para cezası uygulanacak. Bu arada 10 kişiden az çalışanı olup da az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, risk değerlendirmesini işveren de yapabilir. Değerlendirme bir rapor halinde işyerinde muhafaza edilmeli.

Tehlikeli işyerlerinde hekim zorunlu oldu

Bütün işyerleri işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştıracak. Fakat işyerindeki çalışan sayısına ve tehlike durumuna göre bazı işverenler sürekli uzman istihdam etmek yerine dışarıdan hizmet alabilecek. Çok tehlikeli işyerlerinde (A) sınıfı, tehlikelide (B) sınıfı, az tehlikelide (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı çalıştırılacak. Ayrıca bütün tehlike sınıflarındaki işyerleri işyeri hekimi istihdam edecek ya da dışarıdan hizmet alacak.

Örnek: İşyeri az tehlikeli sınıfta yer alan ve yanında 50'den az personel istihdam eden muhasebeci Zeki Bey, 30 Haziran 2014 itibariyle işyerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı istihdam edecek. Ancak bu kişilerin Zeki Bey'in işyerinde tam süresi olarak çalışması zorunlu değil. İsterse herhangi bir ortak sağlık ve güvenlik biriminden hizmet alabilecek.

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı yükümlülüğünü ihlal eden işverenler hakkında görevlendirilmeyen her bir uzman ve hekim için 5 bin lira, bu devam ettiği sürece de ayrıca her ay için 5 bin idari para cezası uygulanacak.

Uymayan işverenleri Bakanlığa bildirecek

Yasayla ilgili en çok tartışılan konulardan birisi, ücretini işverenden alan hekim ve uzmanın, işvereni gereği gibi denetleyip denetleyemeyeceğidir. Yasa, meslek etiği ve bağımsız bir anlayışla denetim yapılmasını öngörüyor. Fakat uygulamada bu hassasiyet korunabilecek mi, onu zaman gösterecek.

Tedbirleri sunacak

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları; görevlendirildikleri işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirecek. Bildirilen hususlardan hayati tehlike arz edenlerin işveren tarafından yerine getirilmemesi halinde, bu hususu bakanlığa bildirecek.

Hizmet sunan kuruluşlar ile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları, bu tür hizmetlerin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumlu olacaklar. Çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde ihmali tespit edilen işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının yetki belgesi askıya alınacak.

Halen çalışanın görevi sürecek

50 ve üzeri çalışanı olan ve sanayiden sayılan işyerlerinde, İSG Yasası'ndan önce de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu vardı. Bu işyerlerinde İSG Yasası'ndan önce çalışmaya başlamış olan ve belgeleri geçerli sayılan bu kişiler, bundan sonra da çalışmaya devam edebilecek.

Cezası 1500 lira

İSG Yasası, işverenlerin dışarıdan iş sağlığı ve güvenliği hizmeti satın almalarına olanak tanıyor. Ancak işyerinde belirlenen çalışma süresi nedeniyle işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının tam süreli görevlendirilmesi gereken durumlarda; işveren, işyeri sağlık ve güvenlik birimi kurmak zorunda. İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının tam süreli görevlendirilmesi gereken durumlarda bu yapılmazsa işverene 1500 lira para cezası var.

Yarın: Kamudaki teknik elemanlara 1200 lira ilave ödeme

SADETTİN ORHAN - BUGÜN GAZETESİ