ANKARA

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, halis muhlis darbeleri, muhtıraları, operasyonları ve antidemokratik müdahaleleri reddettiklerini belirterek, yeni, çırçıplak ve demokratik müşterek Anayasa taleplerini elan çelimli halde dile getirdiklerini belirtti.

Arslan, '28 Şubat'ın 19. yılı zımnında icra ettiği açıklamada, HAK-İŞ'in rastgele muhtelif darbe ve antidemokratik müdahaleye hakkında bulunduğunu bildirdi.

Ekonomik kalkınma ve toplumsal gelişimin fakat özgürlükçü, demokratik müşterek ortamda muhtemel olabileceğini aktaran Arslan, Türkiye'de demokrasinin askıya alındığı halis muhlis süreçlerin, topluluğun iri müşterek kesiminin dokunca görmesine bozukluk bulunduğunu tabir etti.

Emek hareketinin 28 Şubat'ta, önünün kesildiğini, baskılarla, korkularla, görevlendirmelerle, çırçıplak ve demokratik reflekslerle zayıflatıldığını tamlayan Arslan, şu değerlendirmede bulundu:

'Sendikalar 1990'larda 12 Eylül travmasını atlatmış, çırçıplak ve demokratik reflekslere baştan dönmüşken, 28 Şubat, sendikaların demokratikleşme, sivilleşme ve güçlü, çırçıplak ve özgür şirketler durumuna hulul çabalarını durdurarak baştan art çevirmeye çalışmıştır. 28 Şubat sürecinde, sendikalar içinde ağır müşterek değişiklik mekanizması kullanılarak kişi otoriteli karakterine ve anti demokratik anlayışa itaatkar müşterek sendikal akıntı yaratılmak istenmiştir. O fasıl TÜRK-İŞ, DİSK, TOBB, TESK ve TİSK kadar çıkarlarını 'beşli çete' kendisine tanımlayan örgütlerin süreçteki rolleri kaza çeşidinden hala sorgulanmamıştır. 'Beşli Çete' vakasında 'çete' boyutunun ahbaplık önüne hala getirilememesi iri müşterek eksikliktir. Bu türel durum, 28 Şubat periyodunun halis muhlis boyutlarıyla hesaplaşılmasının müşterek gereğidir.'

Postmodern darbenin üstünden levent boylu seneler geçtikten sonradan da olsa sorumluların yargılanmasının Türkiye el erki zamanı açısından ehemmiyetli müşterek adım bulunduğunu aktaran Arslan, bu süreçle bu arada 28 Şubat mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesi dair da ehemmiyetli adımlar atıldığını kaydetti.

HAK-İŞ Konfederasyonu'nun, 12 Eylül askeri darbesine, 28 Şubat Postmodern darbesine ve 27 Nisan 'e-bildirgesine', siyasal fırka kapatmalarına hakkında çıktığını, rastgele koşulda demokrasiden yana yan olduğuna dikkati çekici Arslan, şunları kaydetti:

'Türkiye'nin demokratikleşme uğrunda attığı adımları ve dünkü kanun çalışmalarını destekleyen HAK-İŞ, bu günlerde değişik şekillerde yaşanmış olan gelişmelere hakkında da demokrasiden yana taraftır. Bütün darbeleri, muhtıraları, operasyonları ve antidemokratik müdahaleleri reddediyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, yeni; çırçıplak ve demokratik müşterek Anayasa talebimizi elan çelimli müşterek halde dile getiriyoruz. Türkiye'nin elan demokratik, elan özgür, dünkü çırçıplak ve demokratik müşterek anayasayı biran evvel yaşama geçirmesini bekliyoruz. Çünkü demokratik müşterek kanun darbeleri tarihe gömecektir.'

Muhabir: Zehra Aydın

Kaynak: AA