Facebook’ta Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış olduğu iddia edilen bir uyarı dalga dalga yayılıyor. Şu adreste EGM logosuyla birlikte 1 Mart 2015’te sunulmuş olan şu yazı en son baktığımda 69.000’den fazla paylaşılmıştı. Görünen o ki yeni bir asparagas insanlarda panik havası yaratmak üzere ortalığa salınmış.

Öncelikle metne bakalım:

Bir benzin istasyonunda arabasına benzin doldurmakta olan bir bayanın yanına gelen birisi boyacı olduğunu söyleyerek, hizmet amacıyla kibarca kartını sunuyor. Bayan kartı aldıktan sonra arabasına biniyor.

Adam da başkasının kullandığı bir arabaya biniyor. Bayan, istasyondan çıkmaya hazırlanırken arkadaki arabanın da ayni anda istasyondan çıktığını ve kendisini takip ettiğini fark ediyor. Bayan o anda bir baş dönmesi ve zor nefes almakta olduğunu hissediyor. Camı açmak isterken, adamın verdiği kartı alan elinden tuhaf bir koku alıyor. Arkadakilerin de nerdeyse kendi arabasına yapışırcasına yaklaştıklarını görüyor. Kaybedecek zaman olmadığını düşünerek basıyor gaza, o hızla giderken ilk gelen park yerine dalıveriyor.
Sert bir frenle durduruyor arabayı, ayni anda da kısa aralarla bastığı klaksonla imdat işareti verircesine durmadan velvele saçıyor ortalığa. Başkalarının da bulunduğu park yerine gelen ikinci araba var hızıyla çıkış yönünden park yerini terkedip uzaklaşıp gidiyor. Adamlardan böylece kurtulan bayan, uzun bir süre sonra kendine gelebiliyor ve normal nefes almaya başlıyor. Bayanı böyle çok ciddi bir duruma sokan bir maddenin karta sürülmüş olduğu anlaşılıyor.

Adı, BURUNDANGA olan bu uyuşturucu madde, bir kişinin üstündekileri çalmak veya başka kötülükler yapmak için kullanılıyor. Basit bir kart üzerine kolayca sürülebilen bu uyuşturucu, cinsel taciz amaçlı kullanılan uyuşturucuya nazaran dört defa daha tehlikeli. Yolda, çarşıda, pazarda tanımadığınız birisinden ve hele yalnızken asla böyle bir kart almayın sakın. İkametgâhlara kadar gelerek hizmet sunanlarında kullandığı bir yöntem bu. Uyanık olun.

Yeni teknolojinin yararlı hizmetlerini kullanarak, bu bilgileri çok geniş bir dağıtımla çevrenize duyurabilme çabanız için teşekkürler…

Emniyet Genel Müdürlüğü

Ekşisözlüğe bakılırsa 2009 yılında e-posta zincirleriyle yayılmaya başlamış. 2010 yılında bazı haber siteleri gerçekten de bu hikaye Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından anlatılmış gibi aktarmışlar. Mesela Vatan Gazetesi şu haberinde, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “basit bir kart üzerine bile sürülebilen burundanganın cinsel taciz amaçlı kullanımında diğer uyuşturuculardan dört kat tehlikeli olduğunu” söylediğini iddia ediyor. 2012 yılında Milliyet’ten Erdal İzgi tongaya düşmüş ve burundanga hikayesine köşesinde yer vermiş. Peki nedir bu işin aslı?

Öncelikle EGM’nin web sitesine girip “Burundanga” anahtar kelimesini aratıyor ama hiçbir şey bulamıyoruz. Olabilir. Her haber ve duyuru EGM’nin websitesinde yer almıyordur belki. Lakin biraz daha araştırınca gözümüze benzer bir İngilizce hikâye çalınıyor. Aaaaa! Bizim “bağğğyan” Amerikalıymış ve olay da Texas, Katy’de gerçekleşmiş! (Önemsiz bir ayrıntı ama, yazının girişinde kadının “benzin doldurduğu” yazıyor ve Bbildiğiniz üzere Türkiye’de benzini kendimiz doldurmuyoruz).Üstelik Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştiği iddia edilen bu olay da zaten asparagasmış.

About.com’dan David Emery, aşağıdaki iki nedenden ötürü hikayenin gerçek olamayacağını söylüyor: (1):

Burundanga adlı bir uyuşturucu gerçekten de var ve Latin Amerikalı suç örgütleri tarafından kurbanlarını etkisiz hale getirmek amacıyla kullanılıyor. Ancak Burundanga özellikle ciğerlere çekilmedikçe ya da sindirilmedikçe etkili olmuyor. Ciltten etkili olması içinse uzun süreli bir temas gerekiyor (1). Kartvizite sürülmüş bir dozun temas yoluyla etkide bulunması mümkün görünmüyor (2).Hikayede kadının tuhaf bir koku aldığına değiniliyor. Oysa Burundanga kokusuz ve tatsız bir madde (1).

Tabi bu söylediklerimizden Burundanga’nın tehlikesiz olduğu fikri ortaya çıkmasın. Farmakolojik eşdeğeri Scopolamine olan Burundanga yüksek dozlarda hayli tehlikeli olabiliyor. Anavatanı olan Kolombiya’da Borachero ağacından elde edilen burundanga çok eski tarihlerde yerli ayinlerinde transa geçmek için kullanılırmış. Sindirilerek de etkili olabildiği için Latin Amerikalıların toz burundangayı kurbanlarının kolasına gazozuna karıştırdığı oluyormuş (3).

Tatsız ve kokusuz olduğu için Nuri Alço’nun gazozlara attığı şeyin üzerindeki sır perdesi böylece kalkıyor galiba :)

Notlar:

Facebook’taki paylaşımı bana ulaştıran Devrim Kunter’e teşekkür ederim.

Kaynaklar:

(1) David Emery, “Burundanga Drug Warning”, http://urbanlegends.about.com/od/crime/a/burundanga_2.htm

(2) “Burundanga Business Card Drug Warning”, http://www.hoax-slayer.com/burundanga-warning.shtml

(3) Yukio Strachan, “Is Scopolamine the world’s scariest drug?”, http://www.digitaljournal.com/article/324779

  Kaynak: Hukukmedeniyeti.org