BURSA - HALUK YÜKSEL

Uzun raf ömrü, iri yapısı ve lezzetiyle dünyanın en kaliteli siyah inciri olarak kabul edilen "Bursa Siyahı", bu yıl hava koşullarının yol açtığı olumsuzluklara rağmen yaklaşık 12 milyon dolar döviz getirisi sağlarken, ihracatın yarısı Almanya ve İngiltere'ye yapıldı.

AA muhabirinin, Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) kayıtlarından derlediği bilgilere göre, 2016'nın ocak-ekim döneminde 22 ülkeye 5 milyon 73 bin 338 kilogram Bursa Siyahı ihraç edildi ve karşılığında 11 milyon 914 bin dolar döviz girdisi sağlandı.

Hava koşullarının yol açtığı erken olgunlaşma, arz miktarındaki ani artışlar, ihracat sevkiyatının Avrupa'daki tatil dönemiyle çakışması, İngiltere para birimi Sterlin'deki değer kaybı gibi nedenlerle ihracatı kilogram bazında yüzde 33,3, dolar bazında ise yüzde 40,8 gerileyen Bursa Siyahı, yine en fazla Avrupa ülkelerinde tüketildi.

Almanya'ya 3 milyon 52 bin, İngiltere'ye de 2 milyon 942 bin dolarlık ihracı yapılan Bursa Siyahı'nda, miktar olarak toplam dış satımının yaklaşık yarısı bu iki ülkeye gerçekleştirildi.

Almanya ve İngiltere'nin ardından Bursa Siyahı'nın en fazla ihraç edildiği ülkeler sırasıyla Hollanda, Avusturya, Belçika, Fransa, Hong Kong, İsviçre, Kanada ve Norveç oldu.

Bursa Siyahı'nın geçen sene ortalama 2,64 dolar olan kilogram başına ihracat fiyatı, bu sene ortalama 2,28 dolar olarak kayıtlara geçti. 

Kaynak: AA