VAGADUGU - KAAN BOZDOĞAN

Dünyanın en yoksun ülkeleri arasında bulunan Burkina Faso, bölge yönetimindeki kadın valileriyle dikkat çekiyor.

Afrika'nın en büyük 4. altın rezervlerine sahip olmasına rağmen insanların yoklukla mücadele ettiği Burkina Faso'da bölge yönetimlerinde 'topuk sesleri' duyuluyor. Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin sömürü anlayışıyla yaklaştığı, Türkiye'nin ise insani yardımlarıyla ön plana çıktığı ülkede, 45 bölgenin 15'i kadınlar tarafından yönetiliyor. Özellikle kabile bölgelerinde görev alan kadın valiler, resmi üniformalı silahlı askerlerce korunuyor.

Hizmet bölgelerinde çeşitli hizmetlere imza atan kadın valiler, bölgelerindeki insanların can ve mal güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra sağlık, eğitim, barınma ve beslenme gibi ihtiyaçlarının giderilmesi için de çalışma yürütüyor. Sorumlu olduğu bölgelerdeki insanlar tarafından sevilen ve saygı duyulan valiler, hemcinsleri ve mevkidaşları ile rekabet içerisinde çalışıyor.

Loroum Bölge Valisi Aseta Travoli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir yıldır valilik görevini yürüttüğünü, bölgenin kalkınması, ilerleme kaydederek gelişmesi için çaba harcadığını belirtti.

Kendisine bağlı 144 köye hizmet götürdüğünü, bu köylerde 14 bin 500 kişinin yaşadığını vurgulayan Travoli, vatandaşların yanı sıra mevkidaşları ve ülke yöneticileri ile iyi ilişkiler içerisinde olduğunu ifade etti.

Kendisini bölgenin cumhurbaşkanı olarak tanımlayan Travoli, emrinde çok sayıda asker bulunduğuna dikkati çekerken, güvenlik gerekçesiyle sayı veremeyeceğini söyledi.

"Çalışmalarımda Erdoğan'ı örnek alıyorum"

Türkiye'nin gelişmiş bir ülke olduğunu, bu sebeple hizmet anlayışında Türkiye'yi örnek aldığını anlatan Travoli, "Türkiye çok saygı gösterdiğim gelişmiş bir ülke. Özellikle Recep Tayyip Erdoğan'a saygı gösteriyorum. Türkler çok çalıştılar, çok geliştiler. Bu durum bizim de hoşumuza gidiyor. Bu sebeple Türk halkına teşekkür ediyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yakından ilgiyle takip ettiğini aktaran Travoli, "Erdoğan'ı çalışmalarımda örnek alıyorum. Erdoğan'ın projelerini ve kendisini çok seviyorum. Ben ülkeye ikinci kez başkan olmaya çalışıyorum. Bu sebeple çalışmalarım ve projelerim önemli. Bu konuda Recep Tayyip Erdoğan'ı örnek alıyorum. Türkiye'nin Burkina Faso ve bu bölge ile işbirliği içinde çalışması, destek vermesi için ortak proje yürütmeyi istiyorum." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tanışmak istediğini dile getiren Travoli, şöyle konuştu:

"Ben Tayyip Erdoğan'ın eline sarılmak istiyorum. Projelerimizde bize destek vermesini ya da birlikte çalışmak istiyorum. Erdoğan Burkina Faso'ya gelirse ya da ben Türkiye'ye gidebilirsem bu talebimi kendisine bizzat ileteceğim. Bölgenin su kuyusu yok, okul binası yeterli değil, yurt yok, elektrik yok. Kadınların çalışması için alanlara ihtiyacımız var, gençler ve öğrenciler için bir merkeze ihtiyacımız var. Burkina Faso teknolojiden uzak, gelişmemiş bir ülke. Bu alanlarda da çalışma yürütmek istiyoruz."

Görevi süresince bölgesinde başarılı işleri hayata geçirmek istediğini kaydeden Trovoli, en büyük hedefinin 'insanların dünyayı tanıması, dünyaya açılması ve araştırmalar yapması' için bölgeye internet bağlantısı getirmek olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA