CHP genel başkan yardımcıları ve grup başkanvekillerinin de aralarında bulunduğu 45 milletvekili Ergenekon duruşmasını izledi. CHP’li vekiller “Darbe dönemlerindeki gibi yargılama utancını ve hukuksuzlukları gördük” dedi. CHP’liler, Şık ve Şener’i de ziyaret etti.

Ergenekon duruşmasını izlemek üzere Silivri’ye gelen CHP’li vekillerden uyarı:

AKP eliyle faşizme doğru

ALİ AÇAR

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Ergenekon davasının görüldüğü mahkemenin çadır tiyatrosuna döndüğünü, içeride siyasi bir oyun oynandığını söyledi. İnce, Türkiye hızla AKP eliyle faşizme gidiyor. Türkiyenin direnen bir noktası kaldı o da CHP. Herkes şunu bilsin ki CHP direnmeye devam edecek. Bu arkadaşlarımızı burada bırakmayacağızdedi. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise, Buraya tutuklu milletvekili arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu göstermeye geldik. Darbe dönemlerindeki gibi infaz kurumlarındaki yargılama utancını bir kez daha gördükdedi.

Emine Ülker Tarhan, Süheyl Batum, Muharrem İnce, İsa Gök, Ali Özgündüz, Umut Oran, Oktay Ekşi, Nur Serter, Musa Çam ve Tolga Çandarın da aralarında bulunduğu 45 CHPli vekil Ergenekon soruşturması kapsamında yargılanan gazetemiz yazarı ve İzmir milletvekili Mustafa Balbay ile Zonguldak milletvekili Mehmet Haberala destek vermek amacıyla duruşmayı izledi. Mahkemeye İstanbul, Ankara, İzmir, Çanakkale başta olmak üzere yurdun birçok yerinden yüzlerce yurttaş da geldi. Duruşma salonunda yer kalmayınca yurttaşlardan bazıları duruşmayı yere oturarak takip etti.

‘Mahkeme çadır tiyatrosuna dönmüş’

Duruşma öncesi dışarıda bekleyen yurttaşlar tarafından alkışlarla karşılanan milletvekilleri içeriye girerek duruşma salonundaki yerlerini aldı. Mahkemeye verilen aranın ardından dışarıda yaklaşık 10 milletvekiliyle birlikte gazetecilere açıklama yapan Muharrem İnce, Türkiyenin bir hukuk devleti olmanın ötesinde bir diktatörlüğe doğru gittiğini vurgulayarak Türkiye tek adamlığa doğru gidiyor. En acısı faşizme doğru gidiyor. AKPnin medyası, sermayesi, üniversitesi, sivil toplumu, YÖKü ve Çankayası oldu. Hatta ve hatta yargısı oldudiye konuştu.

İnce, nöbetleşe olarak davaları takip edeceklerini, cuma günü ise hep birlikte yeniden mahkemede olacaklarını söyledi.

Tarhan ise Darbe dönemlerini aratmayan cezaevlerinde ve infaz kurumlarında nasıl yargılama yapılırmış bunun utancını hep birlikte yaşayarak gördükdedi. CHP milletvekillerinden bir heyet Ahmet Şık ve Nedim Şeneri de cezaevinde ziyaret etti.

Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Birinci Ergenekon davasına CHPli milletvekillerinin destek vermediğinin anımsatılması üzerine Batum, Biz siyasal olarak algıladığımız, doğrusunu söyleyeyim Recep Tayyip Erdoğanın faşizmini yerleştirmek amacına yönelik bütün davalara destek veriyoruzdiye konuştu. Mahmut Tanal Sayın Başbakan bu davanın savcısıydı. Acaba Deniz Feneri’nin de savcısı olacak mı?dedi.

‘Silivri’de hukuk yok’

Mersin Milletvekili İsa Gök ise Haberalı cezaevinde ziyaret etmek için mahkemeden çıkışı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Silivride hukukun olmadığını, milletvekili arkadaşlarımız yönünden kesinlikle hukuk dışı uygulamalar olduğunu göstermeye çalışıyoruz. dedi. CHP’li vekiller daha sonra gruplar halinde Haberal ile gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener’i de ziyaret etti.

Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu da Yönetim Kurulu ve bir grup stajer avukatla duruşmayı izlemeye geldiklerini söyledi. Amaçlarının yargılamalarda yapılan ağır insan hakkı ihlallerine dikkat çekmek olduğunu belirtti. Feyzioğlu ve beraberindekiler daha sonra Şener, Şık ve Avukat Serdar Öztürkü ziyaret etti.

Cumhuriyet