375 gün ‘meslekten men’ cezası Kırşehir Postası’nda çalışan gazeteci Havva Karakaya, Kırşehir Belediyesi’nde görevli çalışanlarla ilgili yazdığı bir haber nedeniyle 10 ay karşılığı 300 gün adli para cezasına çarptırıldı. Yargıç Kamuran Haydar Arslanoğlu, gazeteci Karakaya’ya 375 gün “gazetecilik mesleğini yapmaktan yasaklama” cezası verdi. Arslanoğlu, bu kararı gazetecilik mesleğini “kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu” olarak değerlendirdiği için verdiğini belirtti.

Havva Karakaya adalet istiyor AKPli Kırşehir Belediyesi hakkında yaptığı bir yolsuzluk haberi nedeniyle ceza aldığını belirten Havva Karakaya, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha öncePartim aleyhinde haber yapan hiçbir gazeteci ceza almadıdemişti. İlk defa ben aldım. Adalet istiyorum” dedi. Gazetecilerin susturulamayacağını belirterek temyize başvuracağını açıklayan Karakaya, cezanın onanmasının bütün gazeteciler için gözdağı olacağını vurguladı.

Mahkeme, Kırşehir Postası’nda çalışan Karakaya’ya haberinden dolayı hem para hem de 375 gün ‘meslekten men’ cezası verdi

Gazeteciyi memur sandı

© Karakaya’yı yazdığı haber nedeniyle 10 ay karşılığı 300 gün adli para cezasına çarptıran hâkim, gazetecilik mesleğini “kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu” olarak değerlendirdi.

ANKARA (ANKA) - Kırşehir Postasında çalışan gazeteci Havva Karakayanın Kırşehir Belediyesinde görevli çalışanlarla ilgili yazdığı bir haber dava konusu oldu. Karakayayı yazdığı haber nedeniyle 10 ay karşılığı 300 gün adli para cezasına çarptıran hâkim Kamuran Haydar Arslanoğlu, gazetecilik mesleğini kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşuolarak değerlendirdi ve Karakayaya 375 gün gazetecilik mesleğini yapmaktan yasaklamacezası verdi.

Kırşehir 2. Asliye Ceza Mahkemesinden çıkan bir karar şaşkınlık yarattı. Kırşehir 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Gazeteci Havva Karakaya 375 gün meslekten men edenbir karara imza attı. Kararın gerekçesinde, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun basın yayın yoluyla hakaret hakkında açılan davalara verilen kararlara atıfta bulunan hâkim Arslanoğlu, anayasanın ifade özgürlüğüne yönelik hükümlerine dikkat çekti. Gerekçeli kararda, Basın özgürlüğünün kullanılması ancak demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak başkalarının şöhret ve haklarını, toplum sağlığının ve ahlakının, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, devlet sırlarının açıklanmasının veya suç işlenmesinin önlenmesi yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla sınırlandırılmıştır. Gazeteci haber yaptığında bu sınırlamaları dikkate almak zorundadırdenildi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. maddesinin birinci fıkrasında herkesin görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahip olduğunun, ikinci fıkrasında ise sınırlama hallerine yer verildiğinin altı çizilen kararda, Sanatçılar ve yöneticiler hakkında yayın yapıldığında bu kişilerin açısından eleştiri sınırları daha geniş kapsamlı olabilir. Uygulamada kabulde bu şekildedir denildi.

Karakaya, önce TCKnin hakaret suçunu düzenleyen 125. maddesinin 1. fıkrası gereğince 10 ay karşılığı 300 gün adli para cezasına, ardından da ceza birden fazla kişiye hakaret içerdiği gerekçesiyle TCKnin 43. maddesi gereğince 450 güne çıkarıldı. Gazetecinin duruşmadaki tutumunu değerlendiren hâkim iyi hal indirimi uyguladı ve cezanın süresi 375 gün adli paraya indirildi. Hâkim Arslanoğlu, kararında, Karakayaya 375 gün sanığın gazetecilik mesleğini yapmaktan yasaklamacezası verdi. Gazetecilik mesleğinin kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşuolarak değerlendirildiği kararda şöyle denildi: TCKnin 53.1. fıkrada sayılan kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir mesleği icra eden sanık tarafından eylemin gerçekleştirilmesi ve netice olarak para cezası verilmesi nedeniyle TCKnin 53/5. fıkra gereğince pak ve yetkinin kötüye kullanılması nedeniyle suçun işlenilmesinden dolayı takdiren hükümde belirtilen gün sayılı olan 375 gün sanığın gazetecilik mesleğini yapmaktan yasaklanmasına.

Cumhuriyet