EDİRNE

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, ' Ben inanıyorum ki 26 sene geçmiş bulunduğu kabilinden Bulgaristan'daki Türkler yeniden ayağa kalkacaktır, yeniden kimliğine, kendine, kültürüne, dinine erbap çıkacaktır, yeni oluşuma da bu seviyede dayanak vereceklerdir sanarak düşünüyoruz' dedi.

Hacıoğlu, Balkan Türkleri Federasyonu Edirne Şubesi'nde gazetecilere icra ettiği açıklamada, Eski Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi Genel Başkanı Lütfi Mestan'ın başkanlıktan uzaklaştırılmasının körpe karşılanmadığını söyledi.

HÖH Onursal Başkanı Ahmet Doğan'ın Rusya yanlısı açıklamalarını topluluğun ikrar etmediğini özetleyen Hacıoğlu, 'Bulgaristan ve Türkiye'de canlı Türkler ivedilikle yeni ortak tekstil olmasını istiyor. Özellikle camiamızın genellikle yaşamış bulunduğu İzmir, Bursa, İstanbul ve Trakya'daki soydaşlarımız yeni ortak oluşumun beklentisi içerisindeler' sanarak konuştu.

Mestan ile görüştüğünü anlatım fail Hacıoğlu, şunları kaydetti:

'Aldığımız bilgilere göre, 27 Şubat'ta yeni partinin yapılış toplantısı yapılacak. Yeni tekstil şişman ortak nazarıitibar görüyor. Hatta İzmir, Bursa, İstanbul ve Trakya'da canlı gazilerimiz, Türklük kimliği ve hakları düşüncesince ukubet evlerinde yatmış insanlarımız müessis organ olmayı anlatım ettiler. Biz bunu sayın Lütfi Mestan'a ve emek vermek arkadaşlarına ilettik. Umuyoruz ki müspet karşılık alırız. Türkiye'de canlı Bulgaristan Türkleri de oluşabilecek yeni partide şahsen gelişigüzel kademesinde fariza ikrar etmek istiyorlar. Ben inanıyorum ki 26 sene geçmiş bulunduğu kabilinden Bulgaristan'daki Türkler yeniden ayağa kalkacaktır, yeniden kimliğine, kendine, kültürüne, dinine erbap çıkacaktır, yeni oluşuma da bu seviyede dayanak vereceklerdir sanarak düşünüyoruz. Partinin adını sayın Lütfi Mestan, Dost Partisi kendisine açıkladı. Bunun açılımı Bulgaristan'da serbestlik, hata ve tolerans içi demokratlardır. Bunlar taraf yana geldiği devir iyi ortak kişi oluşturuyor. Umarız ki hepsi yâran ortak araya dirimsel ve yeni oluşumda buluşur.'

'Türkiye'ye antre yasağı'

HÖH Onursal Başkanı Doğan ve HÖH Milletvekili Delyan Peevski'ye Türkiye'ye antre yasağı konulduğuna dair Avrupa basınında istihbarat çıktığını anımsatan Hacıoğlu, şöyleki bitmeme etti:

'Net bilgimiz olmamakla bu arada bu dü insanın taraf yana getirilmesi aşırı manidardır. Bulgaristan kamuoyunda halen bu madde tartışılmaktadır. Sayın Peevski Bulgaristan medyasının yüzdelik 70, 80 kabilinden ortak oranına haizdir ve anti-Türkiye propagandası yapmaktadır. Bu kararın politik ortak değişmeyen bulunduğu algısını yaratmaya çalışıyor. Bizler bunun politik ortak değişmeyen olmadığını düşünüyoruz. Tamamen bu mevzunun arsıulusal kimi ticari meselelerle dair olduğuna inanıyoruz. Peevski, Bulgaristan'da oligarşinin başlangıcında ortak kişi kendisine adlandırılıyor. Bunu da kendileri söylüyor. Açık izah edelim Ahmet Doğan ve Peevski'nin Türkiye'ye antre yasağıyla ilişik ortak sevinme uydurma konusu, bunu anlatım edebiliriz.'

Muhabir: Cihan Demirci

Kaynak: AA