© Daire sayısı arttırmanın yüksek yargının sorununu çözmeyeceğini belirten Yargıtay Başkanı Gerçeker, A’dan Z’ye bir reforma ihtiyaç olduğunu söyledi. Mustafa Birden ise yasanın gerekçesindeki zamanaşımı sorununun Danıştay ile ilgisinin olmadığını bildirdi.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ilk derece mahkemelerinden itibaren yargı reformu yapılması gerektiğini belirterek Yoksa Yargıtaydaki dosya sayısını azaltmakla yargının sorunlarını bitirmek mümkün değildedi. Danıştay Başkanı Mustafa Birden de yasa hazırlanırken gerekçenin davaların zamanaşımına uğraması olarak gösterildiğini anımsatarak Danıştayda zamanaşımı olayı zaten yok. Açıldıktan sonra tamamlanmayan davamız yok diye konuştu.

Yargıtaya gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gerçeker, Yargıtay ve Danıştayda daire ve üye sayısının arttırılmasına ilişkin kanunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandığı anımsatılarak Sizin uyarılarınız dikkate alınmadı, ne diyeceksinizdiye sorulması üzerine Gerçeker, Ne diyebilirim ki. Bundan sonra biz işimize bakacağızkarşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Gülün Yasayı onaylamasaydım 200 bin dosya zamanaşımına uğrayacaktıdediğinin belirtilmesi üzerine Gerçeker, Bu tedbirlerle, daire ve üye sayısının arttırılmasıyla bu işin önlenemeyeceği görüşündeydik, ama elimizden gelen çabayı yine göstereceğiz. Adan Zye kadar arttırmanın ilk derece mahkemelerinden itibaren yargı reformu yapılması gerekiyor. Yoksa Yargıtaydaki dosya sayısını azaltmakla yargının sorunlarını bitirmek mümkün değildiye konuştu. Gerçeker, bir başka soruya karşılık, bölge adliye mahkemelerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Danıştay Başkanı Mustafa Birden de makamında gazetecilerin soruları üzerine, söz konusu yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandığını, artık söyleyecek bir şey olmadığınıbelirtti. Yasa hazırlanırken gerekçenin davaların zamanaşımına uğraması olarak gösterildiğini ifade eden Birden, Danıştayda zamanaşımı olayı zaten yok. Açıldıktan sonra tamamlanmayan davamız yokdiye konuştu. Düzenlemeyle Danıştayın iş yükünün azalmayacağına dikkat çeken Birden, tüm görüşlerini Cumhurbaşkanı Güle ilettiklerini ifade etti.

Yüksek yargı kelepçelendi

Muğla ve İzmir baro başkanları, yasalarda yapılan değişikliğin reform niteliği taşımadığını söyledi

İZMİR (Cumhuriyet Ege Bürosu) - Danıştay ve Yargıtay yasalarının onaylanmasının ardından, savunmanın alacağı pozisyon tartışılıyor. Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan, yüksek yargının kelepçelendiğini vurguladı. İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş da düzenlemenin reform niteliği taşımadığını söyledi. Gürkan, yaptığı açıklamada, her gün yeni bir yasanın çıkartıldığı, var olanların değiştirildiği sürecin, ancak ihtilal meclisleri ve hükümetleri dönemlerinde görülebildiğine dikkat çekti. Son düzenlemeyle de Yargıtay ve Danıştayınkelepçelendiğinisavunan Gürkan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Hakkı ve hukuku çiğneyerek, ihtilaliçinde olanlara karşı hukuksal meşruiyet savunması yetmiyor. Bu ihtilalekarşı demokratik meşruiyet yolu ile dur demek gerekiyor.İzmir Barosu Yönetim Kurulu Başkanı Sema Pektaş da Yargıtayla Danıştayın daire ve üyesi sayısını artıran yasanın, reform niteliği taşımadığını söyledi.


Cumhuriyet