BAKÜ

Azerbaycan'da planlı Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 2. Bakanlar Toplantısı sonra bakanlar, ülkelerinin projedeki yükümlülüklerini doğrulama fail deklerasyon imzaladı.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Güney Kafkasya Boru Hattı'ndan oluşan Güney Gaz Koridoru'nun gerçekleştirilmesi düşüncesince kurulan Danışma Kurulu Bakanlar Toplantısı Bakü'de sona erdi.

Toplantı sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin anık bulunmuş olduğu törende icra vekili ve yetkililer kuma bildiriye imza attı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroş Şefçoviç, Azerbaycan Enerji Bakanı​ Natig Aliyev, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kakha Kaladze, Bulgaristan Enerji Bakanı Temenuzhka Petkova, İtalya Bakanlar Konseyi Yönetim Kurulu Sekreteri Claudio De Vincenti, Amerika Dışişleri Bakanlığı Enerji İşleri hususi Temsilci Amos J.Hochstein ile Karadağ, Arnavutluk, Hırvatistan ve Yunanistanlı yetkililerin imza attığı bildiriyi, Türkiye namına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak imzaladı.

İmza töreni sonra planlı matbuat toplantısında mütekellim Azerbaycan Enerji Bakanı Aliyev, tamamı devletlerin projedeki yükümlülüklerini doğrulama ettiğini, bunun da bildiriye yansıdığını belirtti.

Dünyadaki iktisadi krizlerin ve enerji fiyatlarında yaşanmış bulunan düşüşün de görüşmede gündeme geldiğini bildiren Aliyev, tamamı devletlerin yer yağı fiyatlarına ilişkin yapılmaksızın projenin gerçekleştirilmesi düşüncesince çalışacağını kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak ise bu sima planların çelimsiz devamlı değil, etraflıca soluklu projeler bulunduğunu söyledi.

Dünyada değme fasıl anlaşılan aralıklarla iktisadi krizlerin yaşandığını hatırlatan Albayrak, Güney Gaz Koridoru kabilinden planların ise onlarca sene devam edeceğini kaydetti.

Albayrak, 'Can dostumuz Azerbaycan'la beraberce TANAP projesine kararlılıkla imza attık. Geçtiğimiz sene da Kars'ta asliye atma törenini gerçekleştirdik. Dünyada zaman yaşanmış bulunan iktisadi krize karşın bu projeler evren ve bölgenin, ilkin de AB'nin enerji güvenliğine destek olmaya ciddiyetle devam edecektir' dedi.

Ev sahipliği düşüncesince Azerbaycan'a teşekkürlerini ileten Albayrak, Güney Gaz Koridoru'nun bölgenin sunma güvenliğine ehemmiyetli katkıda bulunacağına bulunan inancının altını çizdi.

Güney Kafkas Boru Hattı, TANAP ve TAP projelerinden oluşan Güney Gaz Koridoru ile Hazar Denizi'ndeki Şahdeniz 2 yatağından çıkarılacak doğalgazın, Türkiye ve Avrupa'ya aktarılması öngörülüyor.

Muhabir: Ruslan Rehimov






Kaynak: AA