İSTANBUL

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk vatandaşlara ilgilendiren etiket bilgilerinin sızdırıldığı iddiasına ilişkin, '2010 senesinde bir halde elde edilmiş etiket detayları demin MERNİS sistemine sızılarak elde edilmiş üzere servis ediliyor. Bu, bilinen paralel yapının yeni bir operasyonudur. İdari ve adli anket başlatılmış durumda' dedi.

Marmara Grubu Vakfı'nca Wow Otel'de planlı 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi'ne katılarak burada bir görüşme karşıcı Yıldırım, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldırım, Türk vatandaşlara ilgilendiren etiket bilgilerinin sızdırıldığı iddiasına bağlı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun mevzuyu ciddiyetle ele aldıkları şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine, 2010 senesinde bir halde elde edilmiş etiket bilgilerinin demin MERNİS sistemine sızılarak elde edilmiş üzere servis edildiğini söyledi.

'Kimlik bilgilerini seçime giren halis muhlis partilere özgülemek kanuncu zorunluluk'

'Bu bilinen paralel yapının yeni bir operasyonudur' diyen Yıldırım, halis muhlis seçimlerden geçmiş seçime girecek partilerin tamamına kanun gereği halis muhlis seçmenlerin adlarını, adreslerini ve TC etiket numaralarını içeren bilgilerinin kanun gereği verilmesinin zorunluğu bulunduğunu vurguladı.

Yıldırım, o devirde tahminî 50 milyon müntehip bulunduğunu ve yayınlananlarda 18 yaşın altındaki vatandaşların bilgilerinin olmadığını belirterek, şu biçimde bitmeme etti:

'Bu detayları seçime giren halis muhlis partilere veriyorsunuz. Bu detayları alanlar bilemiyoruz ki kiminle paylaştı. Olay bundan ibaret. Yani intihabat evveliyat kanun gereği YSK'nın halis muhlis partilere özgülemek durumunda bulunduğu müntehip detayları bugün güya MERNİS sisteminden sızılarak elde edilmiş üzere servis yapılıyor. Bu bir problem. Şimdi yeni Meclisimiz, Kişisel Verilerin Korunmasına Dair Kanun çıkardı. Bu kanunla baş başa kızgın çeşitli ferdî veriye ulaşım garanti dibine alınıyor, arttırma tedbirler alınıyor. Ama gelişigüzel şeye karşın erişildiği devir da buna erişenlere aşırı ağır delik cezaları geliyor.

O sebepten bu ve bu yola teşebbüs fail çirkin oruçlu insanların bunu kulaklarına bir güzel toprak etmesini ilkin istiyorum. Dolayısıyla bundan böyle buna benzeri yapacakları işlerin hesabını verecekler. Önceden kanuncu aranjman yoktu yeni kanuncu aranjman yapıldı. Şu anda Cumhurbaşkanımızın onayında. Bugün erte onaydan çıkar, yürürlüğe girer. Dolayısıyla bunu yapmanın ağır bedeli var.'

'Vatandaşlar 'Ben de mevcut mıyım?' niteleyerek girmesin'

Vatandaşları 'Ben de mevcut mıyım?' niteleyerek düşkünlük ederek düzene duhul yarışında olmamaları yönünden uyarıcı Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

'Siz kendinize ilgilendiren detayları doğrusu biliyorsunuz. Oraya dönüşmek bir tuzaktır. Sizin girmenizi istiyorlar, girdiğiniz anda size ilgilendiren bambaşka bilgilere erişmek istiyorlar. O etiket bilgisiyle bir bilinçlilik yapamaz. Hiç arama etmeye icap yok. Kontrol kılmak bu çirkin niyetlilerin henüz ahir emellerine görev kılmak anlamına gelir. Bu sebepten tığ hükümet kendisine meselenin farkındayız. Gereken hem enformatik altyapısı yönünden icraat aynı zamanda kanuncu ve yönetimsel soruşturmalar bitmeme ediyor.

Muhabir: Uğur Aslanhan

Kaynak: AA