ANKARA - Tutuklu ve hükümlülerin yakınlarının cenazelerine katılabilmesine ilişkin yasa değişikliğine karşın kolluğun keyfi uygulaması nedeniyle kayıp acısı katmerleniyor. Son olarak trafik kazasında geçen hafta sonu kaybettiği oğlu Emir Hilmioğlunun cenazesine katılmak üzere Ankaraya gelen Prof. Dr. Fatih Hilmioğlunun evinde kalmasına güvenliğin sağlanamayacağı” gerekçesiyle izin verilmedi. Karaciğer kanseri olan Hilmioğlu, evlat acısını Sincan Cezaevinde ve yalnız başına yaşamak zorunda kaldı.

Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal geçen yıl babasını kaybetmiş ancak cenazesine katılması için izin çıkmaması tartışma yaratmıştı. Bu gelişme üzerine kamuoyundaHaberal Yasası” olarak bilinen tutuklu ve hükümlülerin yakınlarının cenazesine katılabilmesine olanak sağlayan düzenleme 10 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe girmişti. Yasa değişikliğine karşın cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerle ilgili uygulama farklılık gösteriyor. Yasanın çıkmasının dayanağı olan Prof. Dr. Mehmet Haberal, babasının cenazesine katılamamış, ancak düzenlemenin ardından yitirdiği annesinin cenazesine katılabilmişti.

Hilmioğlunun avukatı Mehmet Sever, cenaze izni veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Prof. Dr. Hilmioğlunun evde mi yoksa cezaevinde mi kalacağı konusundaki takdir yetkisinin Hilmioğluna eşlik eden jandarma komutanına bırakıldığını bildirdi. Sever, “Mahkeme jandarma komutanının takdirine bırakmış o da takdirini bu yönde kullandı. Akşam 23.00te Sincan Cezaevine götürüldü, sabah 07.00de eve geri getirildi” dedi. Hilmioğlu dün gece de tekrar cezaevine götürülürken, bugün oğlunun cenaze törenine jandarmalar eşliğinde katılacak. Karaciğer kanseri olan Prof. Dr. Hilmioğlunun cezaevinde tedavisinin yapılmaması da eleştiri konusu. Yasaya karşın tutuklunun cezaevinde mi yoksa belirlenmiş bir konutta mı geceyi geçireceği konusu tamamen jandarmanın inisiyatifine bağlı olarak gerçekleştiriliyor. Odatv soruşturması kapsamında tutuklu bulunduğu dönemde gazeteci yazar Doğan Yurdakulun kanser hastası eşi Güngör Yurdakul hayatını kaybetmişti. Yurdakulun avukatlarının girişimi üzerine alınan izinle Yurdakul Ankaraya gelmiş ve eşini sonsuzluğa evlerinden uğurlayabilmişti. Yurdakulun eşinin mezarına cezaevi aracının gölgesinde toprak atması da tartışma yaratmıştı. Ergenekon davasının tutuklularından Yarbay Mustafa Dönmez de geçen ay Hilmioğlu gibi evlat acısını cezaevinde yaşayan isim olmuştu. Dönmez, Azerbaycanda trafik kazasında yaşamını yitiren oğlu Alp Kaan Dönmezin cenazesine son andayetişebilmişti. Emekli Albay Dursun Çiçek de annesinin rahatsızlanması üzerine son bir kez görebilmek için yaptığı izin girişiminden sonuç alamamış ve annesini cezaevinde yitirmişti. Çiçek aldığı özel izinle annesinin cenaze törenine katılabilmiş ve taziyeleri kabul etmişti.
Cumhuriyet