Bağımsız, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarı, devrimlerin öncüsü Mustafa Kemal Atatürk, 74. ölüm yıldönümünde tüm yurtta anılacak.

Başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere çok sayıda kentte Atatürk’e saygı yürüyüşleri düzenlenecek.

Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 74. yılı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 74. yıldönümünde İstanbul'da da bir dizi etkinlikle anılacak. Etkinlikler kapsamında, 'Ata'ya saygı zinciri' oluşturulacak, 'Atatürk'e Saygı Yürüyüşü' yapılacak, 'Atatürk'e Mektuplar Sergisi' açılacak ve paneller düzenlenecek.

İstanbul Haber Servisi- İstanbul’da ilk resmi tören İstanbul Valiliği’nce saat 08.50’de Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk konulması ile başlayacak, daha sonra Dolmabahçe Sarayı’nda Ulu Önder’in hayata gözlerini yumduğu 71 numaralı odada yaşama veda ettiği saat olan 09.05’te anılacak. Saat 09.05’te iki dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve bayrağın göndere çekilmesinin ardından saat 09.30’da Cemal Reşit Rey konser Salonu’nda “Atatürk’ün Ebediyete Yolculuğu” isimli sergi açılacak. Ardından konser salonunda anma programı gerçekleştirilecek.

Kadıköy Belediyesi gönüllülerinin bir araya gelerek düzenleyeceği “Ata’ya saygı zinciri” de bugün saat 09.05'te gerçekleşecek. Binlerce kişi siyah tişörtleriyle, sabah saat 08.30’da Caddebostan Balıkadamlar Kulübü önünde bir araya gelecek.

Bakırköy Kent Konseyi Kadın Meclisi de Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Ünal Erzen’in ev sahipliğinde ise Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde saat 18.30’da bir anma töreni gerçekleştirecek.

Şişli Belediyesi ise Ulu Önder Atatürk’ü ölümünün 74. yılında, binlerce insanın katılacağı “Atatürk’e Saygı Yürüyüşü” ile anacak. Şişli’deki anma töreninin ilki, saat 09.00’da Maçka Demokrasi Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önünde yapılacak. Saat 09.05’te anıta çelenk konularak saygı duruşunda bulunulduktan sonra aynı gün saat 12.00’de Şişli Atatürk Evi önünde “Atatürk’e Saygı Yürüyüşü” düzenlenecek. Kartal Belediyesi de, Atatürk’ü An(la)ma etkinlikleri kapsamında 12 Kasım’a dek sürecek bir dizi program gerçekleştirecek. Kartal Meydanı Atatürk Heykeli önüne çelenk koyma ile devam edecek etkinlikler kapsamında saat 17.00’de Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde “Atatürk’e Mektuplar Sergisi” açılacak.

“Atatürk’ü Anlamak”

Bakırköy Belediyesi de Yeşilköy Rotary Kulübü’nün düzenlediği anma programı da saat 16.00’da Ataköy Marina’nın içinde bulunan Papalina Restaurant’ta başlayacak. Turgut Özakman’ın Atatürk’ün bilinmeyen yönlerini anlatacağı video gösterimi sunulacağı etkinlikte, “Atatürk’ü Anlamak” konulu panel de düzenlenecek. Genç Türk üyeleri de Atatürk maskeleri ile birlikte  bugün saat 8.30’da Kabataş, Taksim ve Beşiktaş’ta toplanarak, üç ayrı koldan Dolmabahçe’ye yürüyecek.

CUMOK İstanbul üyeleri de Atatürk için saat 11.00’de Dolmabahçe Sarayı’nın önünde tören düzenleyecek. CUMOK İstanbul, yarın ise Papalina Restoran’da, saat 11.00’de gazetemiz yazarı Alev Coşkun’un katılımıyla düzenlenen “Devrim Karşıtlarına Karşı Mücadele” isimli paneli gerçekleştirecek.

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği de (ÇETKODER), 10 Kasım günü ve haftası nedeniyle bir dizi etkinliğe imza atacak. ÇETKODER bugün Atatürk ve silah arkadaşları, şehitler için 25 ilde 5 bin ağaç dikecek. Anıtkabir’de Ata’nın huzuruna çıkacak olan ÇETKODER üyeleri ayrıca akşam saatlerinde 64 ilde Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitler için mevlit okutacak

Anıtkabir’e “sanal ziyaret”

Öte yandan; Google Earth’te 7 bin 500 adet 3 boyutlu bina sergileyen “3DLocationEarth.com” sitesi, kullanıcılarına Anıtkabir’i sanal olarak ziyaret edebilme fırsatı sunacak. Söz konusu siteyi ziyaret edenler, Atatürk’ün kabrinin bulunduğu Anıtkabir’i sanki o anda oradaymış gibi gezip görebilecekler.