Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Kaan Demirören, cisim yutmanın çocuklar arasında yaygın bir sorun olduğunu söyledi. 

ÇENGELLİ İĞNEYE DİKKAT 

Çocuklarda yabancı cisim yutulmasının iki türlü sonuçlandığına dikkat çeken Doç.Dr. Demirören, şöyle konuştu: “Cisimler ya yemek borusuna ya da nefes borusuna kaçabiliyor. Nefes borusuna kaçan cisimler ölümlere kadar yol açabilir. Biz gastroenterologlar olarak beslenme yoluna kaçanlarla ilgileniyoruz. Bu işlemi yaparken endoskopi aletini kullanarak ameliyatsız olarak çıkarmaya çalışıyoruz. Tabii bu tarz kazalar maalesef toplumumuzda çok yaygın. 

Özellikle 5 yaşından küçük çocuklarda, henüz bu bilinç yerleşmediği için ailelerin çok dikkatli olması lazım. Biz bebeklerde bile çok sık yabancı cisim yutmalarını görüyoruz. Bebeklerin üzerine iliştirilen çengelli iğne büyük problem oluşturuyor. Çengelli iğne yutan bebek vakalarıyla çok sayıda karşılaştık. Biraz daha büyük çocuklarda madeni paralar en sık karşılaştığımız yabancı cisimlerden bir tanesi. Çocuğun eliyle ağzına götürebileceği cisimleri yutulabilir.”

ANNE BABALARA UYARI 

Yutulan cisimlerin istenilmeyen sonuçlara yol açabildiğine de dikkat çeken Doç.Dr. Demirören, 'Bu yüzden ailelerin çok dikkatli olması gerekir. Bu konuda anne babaya çok iş düşüyor ama çocukların evde ablası, ağabeyi ya da başka bir bakanı varsa onlar da önemli. Çünkü onlar da çocuk olup kendisinden küçük olan kardeşlerinde kazaya sebep verebilir. 

Böyle bir işlem olduğunda da herhangi bir gıda almadan hastaneye getirilmesi gerekir. Kolye parçaları, anahtarlık, iğne, toplu iğne, çengelli iğne dikiş iğneleri maalesef bunlar karşılaştığımız bir kısmını çıkarttığımız, bazılarının ameliyata sebebiyet verdiği bu kazalar tabi ki toplumsal sağlık problemi olmaya devam ediyor. Bilinçlendirme evde anne babadan başlayacak ama bu konunun yaygın bir şekilde konuşulması da toplumumuzda bu işe verilen önemi arttıracaktır' dedi.

Kaynak: DHA