Saygıdeğer Basınımıza:

BU BOĞULMALAR BİR CENAZE NAMAZI, BİR TAZİYE MESAJI İLE GEÇİŞTİRİLEMEZ

Geçtiğimiz pazartesi günü Merkez İlçemiz Battalgazi’ye bağlı ve Büyükşehir merkezine 16 km. yakınlıktaki Toygar (Köyünde) Mahallesinde, yaşları on ile ondört arasında olan Metin Bor, Miraç Ağrıdağı, Abdullah Karadağ ve Cemal Karadağ adlı dört yavrumuzu Karakaya Barajı sularında yitirdik.

Barajda boğulan çocuklarımıza Allah’tan rahmet, acıların en büyüğüyle yürekleri dağlanan ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

İçinde yedi baraj, sayısız gölet, sulama kuyusu ve akarsu bulunan Malatyamızda, sayıları her yaz artan bu tür ölümler, neredeyse sıradan ölümler haline geldi.

Bu olgu, açık bir gerçek olarak gözler önünde durmasına karşın, İl yöneticilerinin bir başsağlığı dileğiyle yetinme ölçüsünde konuyla ilgili olmaları, herhangi bir ek ve yeni önlem almamaları vicdanları en az o ölümler kadar yaralamaktadır.

Ne yazıktır ki, Şehrimizde, böylesi suların, en başta çocuklar olmak üzere, her yaştan insanımız için taşıdığı tehlikelerle ilgili hiçbir uyarıcı, bilinçlendirici çalışma yapılmadığı gibi, herhangi bir fiziki önlem yatırımı da yapılmamaktadır.

Öncel olarak, günlük yaşantımız içinde karşılaştığımız sıkıntılara, dert ve acılara çare olacak çözümler bulmak görevinde olan siyaset kurumu, halka, topluma, bireye yabancılaşmış; bir başka deyişle bozulmuş, yozlaşmıştır.

Bu durumuyla siyaset kurumu, insanları, sorunlarını düşünmekten uzaklaştıran içi boş ve iğreti bir uğraş durumuna gelmiştir.

Vurgulamak gerekir ki, Şehrimizde her yaz artan sayıda yaşanılan boğulma vakalarının mağdurları, önceki gün Toygar’da yaşamlarını yitiren yavrularımızda olduğu gibi, genellikle İlimize dışarıdan gelen yoksul köylü ailelerine mensup kardeşlerimiz olmaktadır.

Çarpıcı deyimiyle, ‘Zengininki can,  fakirinki patlıcan’ misali, yoksul insanların böylesi ölümleri, bir cenaze namazı, bir taziye mesajı ile geçiştirilmekten kurtarılmalı, yönetim organları, siyaset kurumu gerekli çalışmalara artık başlamalıdır.

‘Bir can, bir dünya’ diyerek şunlar yapılabilir:

1.      Yaz başlarında şehrin ilan yerlerine, billboardlarına, anne-babaları, çocukları uyandırıcı afişler asılabilir.

2.      Baraj ve göletlere giden yolların varış yerlerine tehlikeye dikkat çeken, basmakalıp olmayan, içerikli tabelalar asılmalıdır.

3.      Özellikle baraj çevresinde yaşayan yurttaşlara ulaşacak şekilde helikopterden bilinçlendirici yazı ve fotoğraflar atılabilir.

4.      Okullarda, tatile girilme sıralarında bu konuda bilgilendirici etkinlikler yapılabilir.

5.      Cami ve diğer ibadet yerlerinde, halkı sulardaki tehlikeye karşı dikkatli olmaya çağıran konuşmalar yapılabilir.

6.      Gezici araçlardan hoparlörle konuyla ilgili duyurular yapılabilir.

7.      Barajların kıyıya yakın yerlerinde takılı kalmış balıkçı ağları sökülüp kaldırılabilir.

8.      Barajlar çevresinde belediye ve güvenlik görevlilerince zaman zaman gözetim ve denetimler yapılabilir.

 

En derin saygılarımla ve üzüntülerimle sunarım. 22.08.014 

 

Av. Selahattin Sarıoğlu

Malatya Barosu Önceki Dönem Başkanı

Türkiye Avukatları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı Başkan Yard.

Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı