ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı ile ilgili yapılan açıklamada, Yargıtay cumhuriyet savcılarının görüş vermelerinin belli bir süre kaldırılarak kısıtlanması yoluna gidilmesi yargıya güveni, adaletin, adil davranmanın sağladığı toplumsal barış ve huzuru azaltacaktırdenildi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, tasarıyla “‘1 Ocak 2016 tarihine kadar yapılacak kanun yolu incelemelerinde, bölge adliye mahkemelerinde ve Yargıtayda tebliğname düzenlenmesine ilişkin hükümler uygulanmazkuralının getirilmek istendiği duyumu alındığıbildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: Yargı hizmetlerinin hızlandırılması amacı, halkın yararı dikkate alınarak konulan kuralların 5 yıl gibi uzun bir süre kaldırılmasını haklı kılmaz. Yargıtay ceza daireleri incelenmek üzere dosya bekleme durumunda olmayıp arşivlerinde sonuçlandırılması gereken 389 bin 107 adet dosya bulunmaktadır. Bu nedenle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığındaki dosyaların tebliğname düzenlenmeden gönderilmesi yargı hizmetlerinin hızlandırılmasını sağlamayacağı gibi dairelere incelenmeden bir anda tevdi edilen 462 bin 212 adet dosya, incelemesiz olarak başsavcılıktaki inceleme süresinden daha fazla bekletilmek zorunda bırakılacak, dairelerde iş çıkaramaz hale gelecektir.

İnceleme, tartışma imkânı tanınmadan yapılacak temyiz incelemeleri adli hataların artmasına neden olacaktır. Ayrıca tebliğname düzenlenmemesi, mağdur haklarının korunmasını, savunma hakkının kullanılmasını engelleyici niteliğe dönüşecektir.”