Danıştay Başkanı’nın şaşkınlık yaratan çıkışının perde arkasına SÖZCÜ ulaştı Karakullukçu, yargıyı hakkındaki hayali ihracat soruşturması yüzünden eleştirdi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, okul arkadaşı olan Hüseyin Karakullukçu’nun Danıştay Başkanlığı’na seçilmesi üzerine onu överken, “Kurban olduğum Allah verdikçe veriyor” demişti. Karakullukçu, önceki gün yaptığı konuşmada “Bu memlekette polis savcı, bilirkişi hakim olmuş. Ondan sonra da ‘adalet’ diye bağırıyoruz. Böyle şey olmaz” diye isyan etmişti. SÖZCÜ, bu isyanın perde arkasını araştırdı.

Polisin, hayali ihracat soruşturmasıyla ilgili olarak C.Savcılığı’na gönderdiği fezlekede, Karakullukçu’nun adı da geçti. Bu duruma tepki gösteren Karakullukçu’nun savcıdan da şikayetçi olduğu ve önceki günkü konuşmasıyla da isyanını dile getirdiği anlaşıldı.
Büyükçekmece Kaçakçılık C.Savcılığı’na 16 Haziran 2011 tarihinde gelen ihbar telefonunda, “hayali ihracatla kumaş kaçakçılığı” anlatıldı. Savcının talimatıyla İstanbul Mali Şube, telefon dinlemeleri ve fiziki takipler başlattı. Yaklaşık 100 milyon liralık hayali ihracat olayı ile ilgili olarak emniyet, 400 sayfalık fezleke hazırladı. Soruşturma kapsamında 27 kişi tutuklandı.

Danıştay başkanının şaşkınlık yaratan "böyle adalet olmaz" açıklaması

Danıştay’ın adı geçiyor

Fezlekede, çete liderliğiyle suçlanan Barbaros Hayrettin Aydın’la ilişkili olduğu öne sürülen Yalçın Bayrak’ın (soruşturma kapsamında tutuklandı, üst mahkemeye itiraz üzerine serbest kaldı), Danıştay’daki ilişkilerini kullanıp bazı firmalara verilen cezaların indirilmesini sağladığı, telefon konuşmalarından anlaşıldığı belirtildi. Yalçın Bayrak’ın, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu ile görüşmeler yaptığı saptandı.

Yargıyı etkilemek için

Olayla ilgili Bakırköy Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede de, Yalçın Bayrak’ın otomobilinde, Danıştay’da bulunan ve takip edilen dosyalarla ilgili bilgiler yer aldı. Bu kişinin “Yargı görevini yapanları etkilemeye çalıştığı, yargı mensuplarıyla irtibat kurma çabası içinde olduğu, şüpheli Barbaros Hayrettin Aksoy’u takip ettiği işlerden haberdar ettiği, bu kişinin talimatları doğrultusunda yargıda bulunan davalarla ilgili eylemleri gerçekleştirdiği, iletişim tespit tutanakları ve fiziki takip tutanaklarından anlaşılmıştır” denildi.
Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, bu skandalın SÖZCÜ tarafından gündeme getirilmesi üzerine, Yalçın Bayrak’ı tanıdığını belirtmişti. Karakullukçu, adını dosyaya koyduğu belirtilen savcıdan da şikayetçi olmuştu.
Saygı ÖZTÜRK/ANKARA

sözcü