ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sheraton Otel'de planlı Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu Gala Yemeğine katıldı.

Konuşmasında, doğurgan görüşmeler gerçekleştirdiklerini tamlayan Davutoğlu, 'Burada dü taç bulunmayan taç yana oturan çiğin omuza oturan dostlar, kardeşler var' dedi.

'Bosna Hersek'te ateş ve skala var ise bizlere de hab yasak olur'

Davutoğlu, 'Akademik hayattayken de savaşın bittiği günlerde Bosna Hersek'teydim. Bosna Hersek'in acısını tığ acımız biliriz, Bosna Hersek'in başarısını başarımız biliriz. Onun düşüncesince de Bosna Hersek ne devir dirlik içinde, balans içinde, sulh içinde, zenginlik zarfında olursa tığ İstanbul'da, Ankara'da, Türkiye'nin rastgele durumunda şen hab uyuyabiliriz lakin Bosna Hersek'te ateş ve skala var ise bizlere de hab yasak olur' dedi.

'Bosna Hersek'in ithalatında da ihracatında da Türkiye birinci olmalı'

Özellikle Bosna Hersek'ten Türkiye'ye meydana getirilen ithalatta menfaatlerini bahtiyar fail bir sıçrayış bulunduğunu tabir fail Davutoğlu, 2005'te 15 milyon dolar bulunan rakamın 250 milyon dolara çıktığını bildirdi. Davutoğlu, 'Bundan talih duyuyoruz fakat bunun tam olacağına da inanmıyorum. Biraz evvela istatistiklere bakarken, Bosna Hersek'in ithalatında evvela ilkokul iklim ortada Türkiye beşinci, Bosna Hersek'in ihracatında evvela ilkokul iklim ortada ise yok. Arkadaşlar, bu derece dostluktan sonraları Bosna Hersek'in ithalatında da ihracatında da Türkiye birinci olmalı, bambaşka tek ülkeye bunu bırakmayız, bırakmamalıyız, birinci mutlaka, en aşkın ithalat önleyen da ihracat önleyen iklim de Türkiye olmalı. Size ilk evvela amacımızın bu olması icap ettiğini tabir eylemek isterim' değerlendirmesinde bulundu.

İki iklim arasındaki 542 milyon dolarlık toplanmış tecim kütlesinin tam olmadığını ve bunun en çelimsiz müddette 1 bilyon dolara çıkarılması icap ettiğini vurgulayan Davutoğlu, dü ülkenin ticarette birbirini bütünleyen özelliklere ehil bulunduğunu kaydetti.

'Türkiye erişim olanaklarıyla en hazırlop ulaşılabilecek devletlerin başlangıcında arazi alıyor'

Başbakan Davutoğlu, 'Türkiye madun bina olanakları ve erişim olanaklarıyla dünyanın şu anda en hazırlop ulaşılır yahut kendisinden dışarıya en hazırlop ulaşılabilecek devletlerin başlangıcında geliyor. Saraybosna'ya ego aşkla bağlıyımdır, Saraybosna'nın rastgele sokağını bilirim, Mostar'ı bilirim, Bihaç'ı bilirim, Tuzla'yı bilirim, Bosna Hersek'te hamle atmadığım sahaların sayısı azdır. Genç girişimcileri, öğrencilerimi, oradaki şişman potansiyeli de bilirim. Aynı halde sizler düşüncesince de... İstanbul ve Türkiye'nin potansiyeli özlük memleketinizin potansiyeli gibi' diyerek konuştu.

Muhabir: Enes Kaplan

Kaynak: AA