Türk hukukuna 2013 senesinde giren arabuluculuk sistemi yardımıyla taraflar, amme düzenini ilgilendirmeyen iş, icra, para paylaşımı üzere hikayelerinde vakitten kazanıyor. Boşanan çiftler, karı mahkemesindeki metrukiyet ve yetke mevzuları çözüldükten sonradan geçimlik ve para paylaşımı hikayelerinde arabulucuya gidiyor.

Erzurum Arabuluculuk Derneği Başkanı Turan Çınar, yurttaşlar arasındaki türel uyuşmazlıkları, duruşma öncesinde yahut esnasında çözüme kavuşturmak, mahkemelerin iş yükünü hafifleştirmek ve uyuşmazlıkları henüz acele sonlandırmak üzere 'arabuluculuk' sisteminin oluşturulduğunu belirtti.

Çınar, bağdaşmazlık davalarının arabulucu eliyle çözülmesinin adliyelerdeki iş yükünü de azaltacağını vurgulayarak, 'Hakim, savcı, avukat, duruşma sayısını arttırmakla mevrut iş sayısının altından kalkınmak belkili değil. Adaletin uzaması en iri adaletsizlik olur. Davada arbede kültürü hakimdir. Dikkat ederseniz bir tanesi öbürüne kızmış olduğu devir 'seni sorun bedel hakkımı alırım' demiyor, 'seni mahkemeye verir, emisyon geçerlik süründürürüm' diyor. Oysaki kendisi de sürünecek bilincinde değil' dedi.

Kaynak: AA