İSTANBUL

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,49 yükselişle 75.433,34 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 1.833,64 puan artarken, toplam işlem hacmi 3,8 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,70, holding endeksi yüzde 2,84 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,89 ile metal ana sanayi, en çok düşen ise yüzde 0,38 ile sigorta oldu.

Analistler, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 2017 yılı Para ve Kur Politikası sunumunun ardından TL varlıklara ilginin arttığını belirterek, buna bağlı olarak TL'nin diğer para birimleri karşısında değer kazandığını, pay ve tahvil piyasalarında ise alımların güçlendiğini dile getirdi.

Küresel piyasalarda dolar endeksinin yatay bir seyir izlediğine dikkati çeken analistler, son bir haftadır genel olarak diğer para birimlerinden negatif ayrışan TL'nin bugün bu farkı kapatmaya çalıştığına, döviz kurları ve faizlerdeki düşüşten destek bulan BIST 100 endeksinin de banka hisseleri öncülüğünde yükseldiğini kaydetti.

Çetinkaya bugünkü sunumda, uygulanmakta olan döviz kuru rejiminde TCMB'nin nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmadığını, ancak finansal istikrara yönelik riskleri sınırlamak amacıyla TL'nin iktisadi temellerle uyumlu olmayan bir şekilde aşırı değerlenmesine veya aşırı değer kaybına karşı kayıtsız kalınmadığını belirterek, kurlardaki yükseliş ve dalgalanma için "Finansal istikrara risk oluşturması durumunda TCMB elbette kayıtsız kalmaz, tüm araçları ile gereken yapılır" ifadelerini kullandı.

Analistler, yarın Avrupa'da açıklanacak sanayi üretimi verilerinin takip edileceğine değinerek, teknik açıdan ise BIST 100 endeksinin 75.500 ve 76.300 seviyelerinin direnç olarak öne çıktığını dile getirdi.

Muhabir: Bekir Gürdamar


Kaynak: AA