DÜZCE - ÖMER ÜRER

Geliştirdikleri pas önleyici çözeltiyle bor madenini katma değere dönüştürmeyi amaçlayan Düzce Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, 4'ünün patentini aldıkları ve sanayi kullanımına hazır hale getirdikleri bileşikleri piyasaya sürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında çalışmalarını sürdüren Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (DÜBİT) görevli akademisyen ve araştırma görevlileri, 3 yıl önce başladıkları çalışmalar kapsamında geliştirdikleri bor madeninden ede edilen 50'inin üzerinde pas önleyici bileşiklerden 4'ünün patentini aldı.

KOSGEB desteğiyle Teknopark bünyesinde kurdukları şirketle bor madeninin ülke ekonomisine kazandırılmasını amaçlayan bilim adamları, sanayi kullanımına hazır hale getirdikleri ürünü piyasaya sürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Hem ekonomiye hem de yatırımcıya katkı yapacak

Çalışma ekibinin başında bulunan DÜBİT Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, ülkenin en önemli madeni olan bor ile çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Uğraş, dünyadaki bor madeninin yüzde 65'inin Türkiye'de çıkarıldığına dikkati çekerek, "Fakat bu madeni katma değere çeviremiyoruz. Bu konuda yaptığımız çalışmaların yeni yeni ışıklarını görmeye başladık. Bu madenle korozyona yönelik çalışmalar yaptık. Proje kapsamında 50'nin üzerinde bileşik sentezledik. Bunlardan 6'sı korozyona yönelik yüksek etki gösterdiği için 6 adet patent başvurusu yaptık. Bunlardan 4'ü tamamlandı, 2'sinin ise dosya işlemleri devam ediyor." şeklinde konuştu.

"Ekonomik kaybı durdurma açısından ciddi bir açığı kapatacak"

DÜBİT Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hüsnü Gergenli ise borun yaklaşık 4 bin yıldır bilinen bir element olduğunu ve cam, kozmetik, zırhlı araç yapımı gibi birçok sektörde kullanıldığını vurguladı.

Bor kullanımı açısından ülkemizin kullanım alanlarının tam manası ile yeterince kullanılmadığını aktaran Gergenli, şunları söyledi:

"TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje, ülkemizde bor kullanımı açısından çok önemli bir projedir. Bu çalışma neticesinde bulduğumuz korozyon önleyici inibütör, gayrisafi milli hasılanın yüzde 3,5'ine tekabül eden ekonomik kaybı durdurma açısından ciddi bir açığı kapatacaktır. Bu bileşimi biz metalin bulunduğu her alanda kullanıyoruz. Özellikle büyük sanayide kullanılan asit havuzlarında kullanılan bir üründür. Daha önce dışarıda satın alınan ve uzun ömürlü olmayan pas önleyiciler veya sağlığa zarar veren ürünler kullanılıyordu. Bu noktada geliştirilen ürün ciddi bir açığı kapatıyor."

Kaynak: AA