CENEVRE

Birleşmiş Milletler (BM), Irak'ın Rakka kentinde devam eden çatışmaların arasında kalan 8 bin sivilin can güvenliğinden derin endişe duyulduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Andrej Mahecic, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, nisan ayı başından bu yana Rakka'da 270 bin sivilin yerinden edildiğini belirtti.

Mahecic, yerinden edilen Rakkalı sivillerin 209 bininin Rakka Valiliği sınırları içinde, 40 bininin Halep'te, 13 bininin İdlib'de, 6 bin 600'nün Deyrizor'da ve bin 400'ünün de Hama'da kendilerine barınak bulabildikleri bilgisini paylaştı.

ABD öncülüğündeki koalisyonun havadan, terör örgütü PKK/PYD'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) topçularının da karadan ağır saldırıları altındaki kentte 8 bin sivilin kapana kısıldığına dikkati çeken Mahecic, bu sivillerin can güvenliğinden ve sağlığından derin endişe duyulduğunu vurguladı.

Sözcü Mahecic, Deyrizor'da devam eden çatışmalar nedeniyle buradaki sivillerin güvenliğinden de en az Rakka'dakiler kadar endişe duyduklarının altını çizdi.

Deyrizor Valiliği sınırları içinde bulunan 60 bölgedeki çatışmalardan dolayı 95 bin kadın, çocuk ve erkeğin yerinden edildiğini aktaran Mahecic, her iki kentte de sivillerin tahliye edilmesi için güvenli koridorlar açılması çağrısında bulundu.

Muhabir: Bayram Altuğ

Kaynak: AA