ANKARA

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Myanmar hükümetinden Arakan eyaletine engelsiz insani erişime izin vermesini talep etti.

2017'de Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik zirve yaptı

BMMYK'nin sitesindeki habere göre, Sözcü Adrian Edwards, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlediği basın toplantısında, Arakanlı Müslümanlar'ın (Rohingyalar) geri dönmesi için gerekli önlemlerin halen alınmadığını, yardım kuruluşları, basın ve diğer bağımsız gözlemciler için halen kısıtlamalar bulunduğunu belirtti.

Halen zulümden kaçan Arakanlı Müslümanlar'ın Bangladeş'e gitmeye devam ettiğini kaydeden Edwards, "Mültecilerin gönüllü olarak, güvenli ve onurlu bir şekilde dönme haklarını sağlamak için Myanmar'ı, Arakan eyaletine engelsiz insani erişime izin vermeye davet ediyoruz. Ayrıca gerçek ve kalıcı bir çözüm için gerekli koşulları oluşturmaya çağırıyoruz. " ifadelerini kullandı.

Myanmar’dan kaçanların sayısı artık daha az ancak acısı aynı

Canlarını kurtarmak için hala gelmeye devam eden az sayıdaki Arakanlı Müslümanın neredeyse tamamı kadın ve çocuklardan oluşuyor pic.twitter.com/gf7ks1lxEt— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) December 2, 2017

Sağlanacak erişimin, Arakan eyaletindeki koşulların değerlendirilmesinde hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Edwards, "Dönüşlerin gönüllü, güvenli ve sürdürülebilir olması için mülteciler bu koşullar hakkında uygun bir şekilde bilgilendirilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Edwards, Myanmar yönetiminin, Arakan Danışma Komisyonu'nun "Arakan eyaletindeki tüm topluluklar için barış ve güvenlik, diyalog, hareket özgürlüğü, geçim kaynaklarına erişim ile Müslüman toplumların hukuki ve vatandaşlık statüsü kazanması konusundaki" tavsiyelerini uygulama sözünü yerine getirmesi gerektiğine işaret etti.

Şiddetin yeniden alevlenebileceği bir ortama dönüş riskinin gözardı edilemeyecek kadar büyüklüğüne vurgu yapan Edwards, BM kurumlarının krizin uzun vadeli çözümü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleriyle iş birliğine hazır olduğunu bildirdi.

Arakanlı Müslümanlar'ın eve dönüş bilmecesi

Bangladeş yönetimi, Arakanlı Müslümanlar'ın topraklarına dönüşü için sık sık çağrılarda bulunuyordu. Bu kapsamda, Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında 23 Kasım'da bir anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşmaya göre, Myanmar'a dönmek isteyenler, Bangladeş'e geçmeden önce Myanmar'da yaşadıklarına dair belge sunmak zorunda olsalar da 1982'de vatandaşlık hakları ellerinden alınan Arakanlı Müslümanlar'ın, Myanmar'da kayıtlarının bulunmaması ciddi sorun yaratıyor. Anlaşmada, Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanlar'a bu ülkede verilen belgelerin de Myanmar hükümetinin "onay" sürecinden geçmesi gerektiği belirtiliyor.

Muhabir: Ayşe Doğru

Kaynak: AA