BATH

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiliz mevkidaşı Philip Hammond'la PYD konusunda değişik düşündüklerini belirterek, 'Bizim için PYD ile PKK aynıdır, ayırt yoktur. Bir yıldırı örgütü, bambaşka eş yıldırı örgütünü yenilgiye düşürmek için emin eş kuma olmamalıdır' dedi.

Çavuşoğlu, İngiltere'nin lodosluk batısında mevcut Bath şehrinde planlı Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun beşincisine katıldı.

Foruma aralarında, İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore'un da bulunmuş olduğu giriş döndürücü sayıda yukarı dozaj çıkışlı katıldı.

Bath Üniversitesi'ndeki forumun açım oturumunda Bakan Çavuşoğlu ile İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond mülakat yaptı.

'DAEŞ'i alt etmek için eş yıldırı örgütüne ihtiyacımız yok'

Türkiye ile İngiltere arasındaki yıldırıcılık ve aşırılıkla mücadeledeki işbirliğine de yer veren Bakan Çavuşoğlu, Suriye ve Irak'ta DAEŞ'i yenilgiye düşürmek için yanı sıra çalışıldığını vurguladı.

Çavuşoğlu, laflarını şu şekilde sürdürdü:

'PYD dair benim görüşlerim Philip'inkinden az buçuk farklı. Bizim için PYD ile PKK aynıdır, ayırt yoktur. PYD'nin yapısına baktığınızda, PKK'nın yıldırı öğelerini görürsünüz. PYD'nin, Esed diyetinin müttefiki bulunduğunu ayırt etmesinden çevre memnunum fakat PYD elden Esed diyetinin değil, Rusya'nın da müttefikidir.

'Esed'le intikal süreci olmaz'

Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin Türkiye'nin ciddi gayesi bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB'deki destekçilerinden birtanesini yitirmek istemediğini, İngiltere'nin AB'den çıkmaması gerektiğini, İngiltere'siz eş AB'nin gücünün ve zenginliğinin azalacağını tabir etti.

Çavuşoğlu, 'Suriye'deki intikal döneminin Esed'le olabileceğine ülkelerimiz inanmıyor. Dolayısıyla, Esed'in gitmesi dair Philip'e katılıyorum. Muhalefetin desteğimize hala gereksinimi var. Esed diyeti ve Rusya üstündeki baskıyı artırarak, politik süreci gerçekleştirmelerini sağlamalıyız. Ancak Rusya'nın akıbet yıllardaki aktiviteleri nikbin olmamızı engelliyor. Bölgede Yukarı Karabağ, Kırım, Güney Osetya kabil camit sorunlara baktığınızda, Rusya müdahalesini görüyorsunuz' diyerek konuştu.

Çavuşoğlu, birtakım müttefiklerin YPG'ye güvendiğinin görüldüğüne ayraç ederek, şu şekilde konuştu:

Forum çerçevesinde Çavuşoğlu ile Hammond yanı sıra da görüştü.

Bath Üniversitesi'ndeki toplantıda düet ilişkilerin yanı sıra, AB konuları, Kıbrıs'ta şümullü hal süreci, terörizmle savaş ile Suriye ilkin edinmek kıl payı lehçe ve arsıulusal gelişmeler ele alındı.

Muhabir: Aslı Aral

Kaynak: AA