Başbakan Ahmet Davutoğlu, birilerinin karışıklık ateşi yakmaya çalıştığını, Suriye'de, Irak'ta yanan o coşkun Türkiye'ye sıçramasını, bu topraklarda öncesiz ve sonsuz adına karındaş ergin 78 milyonun arasına asabiyeyi, budunsal mezhebi, çatışmayı sokmayı istediğini belirterek, 'Şanlıurfa'dan, İstiklal Madalyası düşüncesince taraf yana savaşmış Türklerin, Kürtlerin, Arapların şehrinden sesleniyoruz, sizin karışıklık aşkınıza huzur bizde birlik aşkı var. İstilacıların kaplama ateşine huzur bağımsızlık aşkımız ne genişliğinde kuvvetli, köklüyse, fitnecilerin, bölücülerin, teröristlerin karışıklık aşkına huzur birlik aşkımız da o adım büyüktür.' dedi.

Başbakan Davutoğlu, Şanlıurfa'nın kurtuluşunun 96. sene dönümü kutlamaları kapsamında, GAP Kapalı Spor Salonu'nda planlı İstiklal Madalyası ikram töreninde, Şanlıurfalıları, 'peygamber şehri, kendini kurtaran şehir, birlik şehri Urfa'nın kahraman insanları' diye selamladı.

Tam mutabakatla İstiklal Madalyası

Davutoğlu, Ankara'da gençlerle müşterek araya geldiği müşterek toplantıda, Şanlıurfalı müşterek gencin, ecdadına reva şekilde, 'Sayın Başbakan'ım bizlere İstiklal Madalyası'nı verir misiniz?' dediğini, bunun dair bu hediyenin en endamsız müddette verilmesi düşüncesince mukteza emekleri başlattığını anlattı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığında, mükemmel mutabakatla, aşırı endamsız müddette İstiklal Madalyası'nı Şanlıurfa'ya özgülemek düşüncesince mukteza düzenlemenin yapıldığını dile getiren Davutoğlu, milletvekillerine ve kanunu doğrudan onaylayarak, bu iyi hediyeyle Şanlıurfa'ya gelmelerini sağlayıcı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürname etti.

'Bir devir Şam da engellenmeyen olacak'

Nemrut'un sövme aşkına huzur inan aşkının Şanlıurfa'da doğduğunu, burada coşkun suya döndüğünü tamlayan Davutoğlu, Şanlıurfa'nın o vakitten buyana peygamberler, inan ve imanın getirmiş olduğu hikmetin okutulduğu, öğretildiği, büyütülmüş olduğu müşterek site bulunduğunu kaydetti.

Şanlıurfa'nın, Anadolu'daki bağımsızlık ateşinin de öncülüğünü yaptığını, Kahramanmaraş ile Gaziantep ile İstiklal Savaşı'nın geçmiş habercisi bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, şu şekilde bitmeme etti:

'1921 daha sonra eren yurt topraklarının haricinde artan Halep'te, Rakka'da, Haseke'de, Deyrizor'da, Humus'ta ahit kan, yaş var ise sakıncasız olun 100 sene ilkin onların bağımsızlık aşkını yaşayamamış olmalarındandır. Şehirlerimiz bölündü, Tel Abyad Akçakale'den, Suruç Kobani'den, Resulayn Ceylanpınar'dan ayrıldı ama bu bağımsızlık şehri rastgele zaman, o günden bu güne o eren yurt topraklarıyla bağını koparmadı. Bugün 520 bin kardeşine ev sahipliği yaparken, Şanlıurfa'da doğan bağımsızlık aşkının, inşallah Halep şafağında da doğması düşüncesince biz afsun ediyoruz. Birgün Halep de Rakka da Humus da Şam da engellenmeyen olacak inşallah.'

'Birileri karışıklık ateşi yakmaya çalışıyor'

Birilerinin haritalar çizdiğine, 'Sykes-Picot' dediğine, Şanlıurfa'yı kardeşlerinden ayırmaya çalıştığına dikkati çekici Davutoğlu, 100 sene sonraları Şanlıurfa'nın kardeşlerine bağrını açtığını söyledi. Davutoğlu, İstiklal Madalyası'nı haketmiş Şanlıurfa'ya başları dik, alınları açıkça girdiklerini anlatım etti.

Davutoğlu, birilerinin başlatmaya çalışmış olduğu karışıklık ateşine huzur birlik aşkının da Şanlıurfa'da ses bulduğunu dile getirerek, 'Birileri karışıklık ateşi yakmaya çalışıyor, bazıları Suriye'de, Irak'ta yanan o coşkun Türkiye'ye sıçramasını istiyor, birileri, bu topraklarda öncesiz ve sonsuz adına karındaş ergin 78 milyonun arasına asabiyeyi, budunsal mezhebi, çatışmayı oyulgamak istiyor. Şanlıurfa'dan, İstiklal Madalyası düşüncesince taraf yana savaşmış Türklerin, Kürtlerin, Arapların şehrinden sesleniyoruz, sizin karışıklık aşkınıza huzur bizde birlik aşkı var. İstilacıların kaplama ateşine huzur bağımsızlık aşkımız ne genişliğinde kuvvetli, köklüyse fitnecilerin, bölücülerin, teröristlerin karışıklık aşkına huzur birlik aşkımız da o adım büyüktür.' dedi.

'Kardeşliğimizi baltalamaya çalışıyorlar'

Başbakan Davutoğlu, kendileri bağımsızlık misyon vizyonuyla akım ederken bölücülerin yollarını kesmeye çalıştığını belirterek, 'Aşkımızı, kardeşliğimizi baltalamaya çalışıyorlar. Şehirlerimizi, ilçelerimizi kana bulamaya, çukurlar kazmaya, barikatlar kurmaya çalışıyor. Onlar istilacı ordulardan şimdi güçlü değiller. İstilacılara bu memleketi tasdik etmemiş Şanlıurfalılar karışıklık ateşine huzur da mıhlı durdular. Hepinize teşekkürname borçluyum. Bu hainleri, bu alçakları Şanlıurfa'ya yaklaştırmadığınız için, yıldırı ateşine huzur birlik aşkını yaşattığınız düşüncesince Şanlıurfa'ya teşekkürname borçluyuz.' ifadesini kullandı.

Davutoğlu, bunun düşüncesince Bakanlar Kurulu üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, emektar Meclis Başkanları ve 78 milyonun yüreğiyle, aşkıyla, birliğiyle, kardeşliğiyle Şanlıurfalıların huzuruna geldiklerini söyledi.

Kaynak: AA