Lice Belediyesi Eş Başkanı Harun Erkuş, heykelin halk tarafından yaptırıldığını iddia ederek, “Olası müdahale huzur ortamının ve fedarkarlığın heba olacağı anlamına geliyor” dedi

Diyarbakır’ın Lice ilçesi Yolaçtı Köyü’nün kırsal kesiminde geçen yıl çatışmalarda ölen PKK’lılar için mezarlık yapıldı. Bu mezarlığa, PKK’nın 15 Ağustos 1984’te Şemdinli ve Eruh’a düzenlediği saldırıların yıldönümünde, saldıran grubun içinde yer alan PKK’lı Mahsum Korkmaz’ın heykeli dikildi. Diyarbakır Valiliği heykelle ilgili suç duyusunda bulundu ve Lice Cumhuriyet Savcılığı da ’terör örgütü propagandası yapıldığı’ iddiasıyla soruşturma başlattı.

Savcılık, heykele el konulması için Lice Sulh Ceza Mahkemesi’ne dosyayı gönderdi. Mahkeme ise ‘ivedi’ olarak aldığı kararla heykele el konulmasına hükmetti.

‘Bir yıl önce konudu‘ Heykelin konulduğu Yolçatı Köyü Muhtarı Necati İzgi, heykelin 6 ay önce konulduğunu ancak üzerinde bir tente şeklinde örtü olduğunu belirterek şunları anlattı: “Biz heykelin kimler tarafından konulduğunu bilmiyoruz. Mezarlık bize 3 kilometre uzaklıkta ve ormanlık alanda. 6 ay kadar önce getirip koymuşlar.

Bir kaç gün önce de üzerindeki örtüyü kaldırıp tören düzenlediler.” ‘Gerilim ve öfke var‘ Lice Belediyesi Eş Başkanı Harun Erkuş ise heykelin halk tarafından yapıldığını ifade etti ve şöyle konuştu: “Heykel yaklaşık bir yıldır burada. Yaklaşık 3 yıldır da halk kendi kemiklerini dağlarda, derelerde, tepelerde toplayıp bir mezarlık yapmış. Heykeli de halk yaptırmış. Bunu bu kadar tahrik edecek bir malzeme olarak kullanmanın bir anlamı yok. Bilindiği gibi bir demokratik süreç var. Yani 30 senelik bir çatışma sürecinin son bulması, demokratik aşamaya geçilmesi konusu var. ‘El koyma’ kararıyla ilgili şunu söyleyebilirim; Şu anda Lice’de çok büyük bir gerilim ve öfke var. Olası müdahale durumunun, 2013 yılından günümüze gelen sağduyunun, huzur ortamının ve fedarkarlığın heba olacağı anlamına geliyor.”

vatan