1 Mayıs’a, parasız eğitim, füze kalkanı eylemlerine ve çevre dostu eylemlere katıldığı gerekçesiyle 8 Mayıs’ta, mezun olmasına 2 ay kala tutuklanan Trakya Üniversitesi Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Hatice Kalkan, hâlâ Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. 

Hatice’nin annesi Münevver Çaltik, bu kadar zaman emek verdiği kızının “hiç uğruna” içerde tutulmasına isyan ederken, kardeş Aslı Kalkan, kardeşinin imza karşılığı tutuksuz yargılanma talebinde bulunduğunu belirterek “Savcı bakıp talebi yerine getirme düşüncesinde ama polisin verdiği listedekileri tutukluyor. Soruşturmada polis, ‘Siz istediğiniz kadar savcıya derdinizi anlatın, savcı da bizim elimizde, biz ne dersek savcılık onu yapmak zorunda’ demiş” diye konuştu. 

" Kızıma güveniyorum"

Hatice Kalkan’ın annesi Münevver Çaltik, kız kardeşi Aslı Kalkan ve arkadaşı Gökhan Aytaç, Cumhuriyet gazetesini ziyaret ederek Hatice’nin durumunu anlattı. Anne Çaltik, eşinden ayrı, 3 çocuk sahibi. İki çocuğu okumadı ancak çalışarak hem aileye baktılar hem de kız kardeşleri Hatice’yi okuttular. Ancak düzenin istediği mülayim bir öğrenci olmak yerine, muhalif bir öğrenci olmayı seçen Hatice Kalkan, 1 Mayıs, füze kalkanı eylemleri, parasız eğitim eylemleri, “Ergene Trakya’nın çöplüğü olmayacaktır” gibi birçok eyleme katıldığı için Ankara Savcılığı’nın açtığı bir soruşturma kapsamında 8 Mayıs’ta tutuklandı.

Hatice Kalkan ve ailesi, 8 Mayıs’tan bu yana, Türkiye’deki polis uygulamaları ve yargı sistemini daha yakından tanıdı. Anne Çaltik’in tek isteği kızının bir an önce okulunu bitirip öğretmen olması. Kızının tutuklu kalmasının onun için zaman kaybı olmasından yakınan Çaltik, “Kızımın suçu yok ki. Kızım bırakılsın okuluna devam etsin. Okulunu bitirmesine iki ay kalmıştı, diplomasını alacaktı. Sene sonu sınavlarına giremedi. İki ay için 1 yılı boşa gitti” dedi. Gençlerin topluma kazandırılması gerekirken daha da itildiklerini ifade eden Çaltik, “Onlar da evlat sahibi bilirler, kızımın yanlış yaptığı bir şey yok” diye konuştu. “Çocukların ailelerine sahip çıkmadığı ve onların illegal eylemlere katılmasını engellemedikleri” şeklindeki eleştirilere ise Çaltik, şu yanıtı verdi: “Şimdi gençler okuyorlar, onlar her şeyi bizden daha iyi bilirler. Şimdiki gençler daha akıllılar, ne yaptıklarını biliyorlar, yanlış yapmazlar. Kızıma güveniyorum.”

Kız kardeş Aslı Kalkan ise iddianame henüz hazırlanmamış olması nedeniyle kardeşinin neyle suçlandığını bilmediğini ifade ederek bu suçlamaların polis ve savcılık sorgusunda yöneltildiğini söyledi.

Savcının Hatice’nin kendisiyle görüşmesini dahi illegal gibi gördüğünü, kardeşine “Kim o görüştüğün?” diye sorduğunu anlatan Aslı Kalkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hatice ‘Her gün veya haftada 1 gün imza vererek tutuksuz yargılanayım ve sınavlarıma girebileyim’ diye talepte bulunuyor, savcı bakıp talebi yerine getirme düşüncesinde ama polisin verdiği listedekileri tutukluyor. Soruşturmada, polis, ‘Siz istediğiniz kadar savcıya derdinizi anlatın, savcı da bizim elimizde, biz ne dersek savcılık onu yapmak zorunda’ demiş. Nitekim öyle oldu zaten.”

Ankara Savcılığı’nın açtığı bir soruşturma kapsamında 20 -25 kişinin tutuklandığını ifade eden Aslı Kaplan, dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle kaç kişi olduğunu tam bilemediklerini söyledi. Hatice’nin arkadaşı Gökhan Aytaç da, arkadaşının demokratik eylemler nedeniyle tutuklandığını vurguladı.

Cumhuriyet