ANKARA

Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Genel Müdürü Büyükelçi Fazlı Çorman, Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin tarihi geçmişe sahip olduğunu belirterek, "Türkiye ve Irak gerçekten kardeşlik bağları içinde olan iki ülkedir." dedi.

Türkiye Irak Dostluk Derneği (TİDD) tarafından düzenlenen 9. Genel Kurul Toplantısı Ankara'da bir otelde gerçekleştirildi.

Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Büyükelçi Çorman, Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin uzun ve köklü bir tarihi olduğunu hatırlatarak, yüzyıllar boyunca bir arada yaşamış iki toplumun kardeş olduğunu kaydetti.

"Türkiye ve Irak gerçekten kardeşlik bağları içinde olan iki ülkedir." diyen Çorman, bu çerçevede iki ülkenin siyasi ilişkilerini mevcut sorunların ötesinde ve geçmişle olan bağları da göz önüne alarak daha geniş bir çerçevede değerlendirdiğini vurguladı.

"Hem Türkiye hem Irak önemli sorunlarla karşı karşıyadır"

Yaşanan sorunların iki ülke halklarının kardeş olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğini ifade eden Çorman, "Günümüzde terörle mücadele alanında hem Türkiye hem Irak önemli sorunlarla karşı karşıyadır." ifadesini kullandı.

Çorman, terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ın büyük bir bölümünü kontrolü altına almasıyla çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalındığına dikkat çekerek, Türkiye'nin de başta terör örgütü PKK olmak üzere birçok terör örgütüyle mücadele ettiğini belirtti.

"Biz bu anlamda Irak halkını belki de dünyada en iyi anlayabilecek, onların derdini en iyi görebilecek, hissedebilecek konumdayız." diye konuşan Çorman, bu durumun ortadan kaldırılması için de gerçek bir iş birliğinin lazım olduğuna dikkati çekti.

Çorman, Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin yeniden normalleştiğinin altını çizerek, Başbakan Binali Yıldırım'ın son Irak ziyaretinde kendisine çok sayıda bakanın eşlik ettiğini ve bu ziyaretle sağlanan açılımın da devam edeceğini ifade etti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için Dışişleri Bakanlığının ciddi bir çalışma içinde olduğunu belirten Çorman, bu bağlamda sivil toplum örgütlerinin de oldukça önemli bir rol oynadığını kaydetti.

Çorman, Türkiye'nin iki ülkenin sivil toplum örgütlerinin karşılıklı çalışmalarını kolaylaştırmak ve önünü açmak için çalışmalar yaptığını dile getirerek, "Ben şahsen sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına büyük önem veriyorum." diye konuştu.

"Bu çerçevede bu faaliyete katılmak benim için özel bir memnuniyet vesilesidir." diyen Çorman, bu tür kurumların, derneklerin ve diğer benzeri kuruluşların yapacakları çalışmalar ve bunlardan elde edilen tecrübelerin iki ülke arasında yapılan işler açısından önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye Irak Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kapkiç de toplantıda yaptığı konuşmada, derneğin 1996 yılında Ankara'da, Türkiye'nin komşusu olan ülkelerle barış ve huzur içinde yaşamanın önemini vurgulamak ve hizmet etmek için kurulduğunu ifade ederek, derneğin amacının da dost ve komşu Irak halkı ile ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak olduğunu belirtti.

Yönetimi devraldıkları 2010 yılından beri bu amaç doğrultusunda çalıştıklarına dikkat çeken Kapkiç, "2003 yılından beri savaşın hüküm sürdüğü bir ülkede, insanların can derdinde olduğu ve her gün patlamalarda onlarca insanın hayatını kaybettiği, daha fazlasının yaralandığı bir coğrafyada sivil toplum örgütü olarak amaçlarımızı gerçekleştirmenin ne kadar zor olduğu hepinizin malumudur." dedi.


Muhabir: Uğur Çil

Kaynak: AA