CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fransa’nın Strazburg kentinde Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks ile ayrı ayrı görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.

AKP’nin seçim şarkısındaki “Haydi Bismillah” ifadesine yasak getirilmesiyle ilgili olarak sorulan bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, “Öğrendiğim ilk şeylerden birisi, sofraya otururken, rahmetli babam, annem, ‘Bismillah deyin çocuklar’ derdi. Biz ibadeti Allah için yaparız, siyaset için yapmayız. Herkesin buna özen göstermesi lazım. İnançlar, din, siyaset konusu olmaz. O, insanların manevi dünyasının bir zenginliğidir. Benim düşüncem bu konuda bu kadar açık, bu kadar net” dedi.

Kılıçdaroğlu, görüşmelerde ağırlıklı olarak mülteciler konusunun gündeme geldiğini de söyledi. Suriyeli mültecilerin sadece Türkiye’nin değil artık Avrupa’nın sorunu olduğunu ifade ettiklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Bu konuda Avrupa’nın çok geç kaldığını, geç kararlar aldığını, bir an önce karara varıp, sonuçları en azından Türkiye ile paylaşması gerektiğini söyledik” diye konuştu.

Görüşmelerdeki ikinci konunun terör olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, terör konusunda Türkiye’nin ciddi mağduriyetler yaşadığını vurguladıklarını
belirterek, “PKK’nın koşulsuz silah bırakması gerektiğini, terörün demokrasiyle ve özgürlükle çözülebileceğini ifade ettik” dedi.

Her iki toplantıda da medya üzerindeki baskıların gündeme geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Özellikle Hürriyet gazetesine yapılan baskının, Avrupa’da, Avrupa Birliği’nde, Avrupa Konseyi’nde ve Avrupa’daki sivil toplum örgütlerinde ciddi tepkiler doğurduğu, bize ifade edildi. Biz de medya özgürlüğü konusundaki kaygılarımızı kendilerine dile getirdik” diye konuştu.
Levent GÜNDÜZ-STRASBOURG/DHA