Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara YKM önünde dün saat 17.30'da "KESK'li tutuklular serbest bırakılsın" diyerek bir eylem düzenledi.

Eylem, 68 KESK'li tutuklunun isimlerinin anılmasıyla başladı. Eyleme katılanlar arasında tutuklu yakınları da vardı. Eylem de oturma eylemi de yapıldı.

Berberoğlu: "Asıl suçu siz işliyorsunuz"

"Özgür Bırak" adıyla kurulan kürsüde konuşan KESK Genel Mali Sekreteri Ali Berberoğlu kurdukları kürsünün kardeşliğin adını silmek isteyenlere karşı halkların kardeşliği kürsüsü olduğunu söyledi.

"Tutuklanan arkadaşlarımızın hiçbir 'yasa dışı' faaliyetle alakası olmadığını sizler de en az bizim kadar iyi biliyorsunuz.

"Sendikal haklar kapsamında yaptığımız faaliyetleri sorgulamakla asıl suçu siz işliyorsunuz. Evlerimizi, işyerlerimizi, sendikalarımızı, konfederasyonumuzu didik didik aramakla asıl suçu siz işliyorsunuz."

Yıldız: "Sendikacıya sendikacılık yapamazsın deniyor"

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Ünsal Yıldız, tutuklanan KESK üyelerinin büyük bir çoğunluğunun Kürt olduğuna vurgu yaparak "Kürtlere sendikalarda sendikacılık yapamazsınız deniliyor" dedi.

Arkadaşlarının haksız yere içerde olduğunu söyleyen Ünsal "Arkadaşlarımızın işlediği suçu bizler de işledik. Tutuklayacaksanız hepimizi tutuklayın" diye konuştu.

Alpergin: "Çocuklarım 'Babam neden içeride?' diye soruyor"

bianete konuşan tutuklu Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel Sen) Genel Sekreteri İzzettin Alpergin'in eşi Hülya Alpergin eşinin ve tüm tutuklu KESK'lilerin serbest bırakılmasını istiyor.

"Çocuklarım üzülüyorlar. Küçük iki çocuğum 'Babamız neden içeride?' diye soruyor. Eşimi görmeye gittiğimizde kızımın tokasına kadar arama yapıyorlar."

10 yaşındaki Adar, babasının boş yere içeride tutulduğunu düşünüyor. "Bizi babamdan ayrı bıraktılar" diyor.

Çelik: "Dışardakilere de ceza veriyorlar"

Ankara Tüm Bel Sen 2 No'lu şube yöneticisi Feruh Çelik'in eşi Emine Yurtsever Çelik "Eşim keyfi olarak içeride tutuluyor" diyor.

"Demokratik zeminde, demokratik taleplerini dile getiriyorlar. İçerdekilere ceza verdikleri gibi dışardakilere de ceza veriyorlar. Aileler perişan oluyor."

Çelik'in yeğeni Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Ankara iş yeri temsilcisi Belkıs Yurtsever de tutuklu KESK üyelerinden. Çelik eşi ve yeğeniyle gurur duyduğunu söylüyor.

Turgut: "Tüm ailemizi cezalandırdılar"

Eğitim Sen iş yeri temsilcisi Erhan Turgut'un annesi Nasiha Turgut, insanları hapsederek devletin kin topladığını dile getiriyor.

Eşinin akciğer hastası olduğunu da belirten Turgut "Oğlumu cezalandırdılar ama ailesini de cezalandırdılar" diyor ve ekliyor: "Bizi perişan ettiler. Oğlum ve arkadaşları için buradayım."

Turan: "Oğlumla gurur duyuyorum"

Ses Ankara Şube Sekreteri Erdal Turan'ın babası Abdurrahman Turan, oğlunun ve arkadaşlarının emeği ve barışı savundukları için içeride olduğunu düşünüyor.

"Oğlum 16 yıllık devlet memuru. Çetecilik, hırsızlık gibi durumlara karşı olduğu için bu sisteme ters düşmüştür. Onunla gurur duyuyorum."

Kendisi de bir dönem sendikacılık yapmış olan Turgut "Tutuklu KESK'lilerin her biri benim oğlum, kızımdır" diyor. Ayrıca Turgut, gelininin hamile olduğunu ve bu durumdan olumsuz etkilendiğini de sözlerine ekliyor. (SK/HK)