30 ilde operasyon

Haber Merkezi - KCK soruşturması kapsamında MİT yöneticilerinin ifadeye çağrılmasıyla AKP hükümeti ile Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı arasında kriz çıkmasına yönelik tartışmalar sürerken, özel yetkili mahkemeler talimatıyla dün aralarında sendikaların kadın yöneticileri ile fotoğraf sanatçısı Mehmet Özerin de bulunduğu 149 kişi gözaltına alındı. 30 ilde gerçekleştirilen operasyonların ayrı özel savcılıklar tarafından yürütülmesine karşın eşzamanlı olarak yapılması dikkat çekti.

Özel Yetkili Ankara Savcılığının 2009dan bu yana yürüttüğü KCKnin kamu çalışanları kadın örgütlenmesi soruşturmasında KESK ve buna bağlı SES, Tüm Bel-Sen ve Eğitim-Sen sendikalarına baskın yapıldı. Aramaların ardından 18 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan bazı isimler şöyle: KESK MYK üyesi ve Kadın Sekreteri Canan Çalağan, SESin eski Genel Başkanı ve hâlâ Kadın Sekreterliği görevini sürdüren Bedriye Yorgun, Tüm Bel-Sen Kadın Sekreteri Güler Elveren, Eğitim-Sen Ankara Şube Kadın Sekreteri Güldane Erdoğan, SES Ankara Şube Kadın Sekreteri Nurşat Yeşil, SES üyeleri Belkıs Yurtsever, Özden Özmen Gök, Hülya Saruhanoğlu, eski KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbül, Eğitim-Sen üyeleri Şefika Şimşek, Evrim Özdemir, Hatice Kahraman, Leman Hız ve BES üyesi Leman Kiraz.

Ankarada ayrıca KCK operasyonu yürüten Özel Yetkili İstanbul Savcılığının talimatı üzerine arasında fotoğraf sanatçısı Mehmet Özerin de bulunduğu 3 kişi gözaltına alındı. Özerin Ankaradaki evini sabah 05.00 sularında basan polis çok sayıda fotoğraf ile bunların bulunduğu 200 CDye el koydu. Özerin gazeteci kızı Çınar Livane Özerin bilgisayarı dahi götürüldü. Polis, aramalar sırasında fotoğraf konusunun işlendiği bir kitap taslağını inceledi. Özerin Bu haftaya basılacak kitabımın taslağıdırdemesi üzerine polisin, Taslak kitap almıyoruz, sonra başımız belaya giriyordediği kaydedildi.

İstanbul’da 42 gözaltı

KCK soruşturmasını yürüten Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktarın talimatıyla İstanbulun çeşitli ilçeleri ile 30 ilde eşzamanlı operasyon düzenlendi. İstanbuldaki operasyonda geçen hafta Zeytinburnu, Küçükçekmece, Beyoğlu ve Maltepede bombalı saldırı ve araçların kundaklanma olayına karıştıkları ileri sürülen kişilerin de aralarında buulnduğu 42 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakırdaki operasyonda Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İsmet Mikailoğulları, Sanayi Mahallesindeki evinde yapılan aramanın ardından gözaltına alındı. Van Belediye Başkan Yardımcısı Gülbahar Orhan, Gürpınar Tarım İlçe Müdürü Necip Altunli, Mersinde eski KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbülde bulunuyor.

Adana’da ise önceki gün gözaltına alınan 41 kişiden 15’i tututuklandı.