Colville, ifade ve düşünce özgürlüğü ile birlikte insan hakları ihlallerine neden olabileceği endişesini taşıdıklarını belirtti. Colville, yayınladığı bildiride, 6518 numaralı yasal düzenleme hakkında bilgi vererek, hosting firmalarının iki yıl süre ile internet kullanıcılarının geçmiş faaliyetlerini kayıt altına alma zorunluluğunun olacağını ve mahkeme kararı olmaksızın devlet yetkililerinin internet kullanıcılarının geçmiş faaliyetlerine ulaşabilme imkanı tanıyacağına dikkat çekri. Basın açıklamasında Türkiye'de 2007 yılında düzenlenen 5651 no'lu yasanın yürürlüğe girmesinden sonra yasalara aykırı bulunan 37 bin web sitesinin mahkeme kararı ile ulaşımının engellendiği bilgisi verildi.

BM İnsan Hakları Komiserliği sözcüsü tartışmalı yasanın ifade özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği alanlarında Türkiye'nin taraf olduğu ve imzaladığı uluslararası anlaşmalarla uyumlu olmadığını vurguladı.

Basın sözcüsü açıklamasında 2010 yılında İnsan Hakları Konseyi'nin Türkiye ile ilgili yayınladığı rapora atıfta bulunarak, Türkiye'nin ceza kanunlarını ve diğer yasaları ifade özgürlüğü ile ilgili uluslararası standartlara uygun hale getirmeyi taahhüt ettiğini hatırlattı.

Sözcü Colville açıklamasının sonunda Türk yetkililere çağrıda bulunarak 5651 ve 6518 No'lu yasaların ifade özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği ile ilgili konularda uluslararası standartlara getirilmesini istedi.

(CİHAN)