ANKARA

Finansmanı Avrupa Birliğince sağlanan "Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı" kapsamında, Türkiye'de kamp dışında şehirlerde yaşayan bir milyon Suriyeliye "Kızılay Kart" ile her ay 100'er lira nakdi yardım yapılacak.

Avrupa Birliği İnsani Yardım ve Sivil Koruma Komiserliği, Türk Kızılayı, AFAD, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Dünya Gıda Programı ile yürütülecek "Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı"nın tanıtımına ilişkin etkinlik düzenlendi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, açılışta yaptığı konuşmada, Suriye'de 2011'de başlayan süreçte yüz binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini, hastanelerin büyük bölümünün tamamen yıkıldığını ve kullanılamaz hale geldiğini, sağlık çalışanlarının yüzde 80'inin ülkeyi terk ettiğini söyledi.

Suriye'de dünyanın en büyük mülteci hareketlerinden birinin ortaya çıktığını belirten Kınık, 2 bin 21 gündür Suriyelilerin çocuklarına sağlıklı bir gelecek sunabilmek için dünyanın gözünün içine baktığını ifade etti. Kınık, "Bunu itiraf etmek zorundayım ki maalesef, 2 bin 21 gündür bu ateşi söndürecek, bu dramı durduracak bir çözüm bulunamadı." dedi.

Türkiye'nin çatışmaların başından beri açık kapı politikası uyguladığını anımsatan Kınık, "Üç milyona yakın mülteci misafirlerimizi barındırıyoruz. Kızılay Kart ile çözüm ortağı olmaktan dolayı çok büyük bir onur duyuyoruz. Bugün de 348 milyon avroluk yeni katkıyla ve yıl sonuna kadar bir milyona ulaşacak yeni kart kullanıcısı sayısıyla bu acıyı dindireceğiz." diye konuştu.

Kınık, yardım etmeye çalışanların hedef olarak vurulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Özellikle, kardeşim Ömer Bereket, Kızılay Halep Şube Başkanı ve 20 Suriye Arap Kızılayı gönüllüsünün katledilmesinden duyduğumuz üzüntü ve öfkeyi ifade etmek istiyorum. Kendilerine rahmet diliyorum. Onların acılarını paylaşıyoruz. Bu kişilerin hedef alınması büyük bir insanlık suçudur. Her türlü uluslararası hukuk kurallarına aykırıdır. Bu saldırıyı yapan unsurları da şiddetle kınıyorum.

Ateşkes sonrası Halep içerisindeki ambargo altındaki 300 bin insana yardım ulaştırabilmek için Kızılay olarak hazırladığımız 100 tırdan oluşan konvoyumuzu halen güvenli bir rota oluşturulamadığı için gönderemiyoruz."

Yardımların daha da artırılması gerektiğinin altını çizen Kınık, "Ne kadar çok toplum merkezi açılırsa, Kızılay kampı açılırsa, ne kadar fazla Avrupa Komisyonu katkısı olursa, o kadar az Aylan'lar ölür, o kadar az mülteci boğulur." ifadelerini kullandı.

Kınık, projede yer alan tüm paydaşlara teşekkür ederek, "Bu, dünyaya örnek bir sosyal güvenlik ağı projesi olacaktır. Bu, insanların onurunu koruyan, insanların kırılganlıklarının giderildiği, dayanıklılıklarının artırıldığı model olacaktır. Biz Kızılay olarak bu programı çok önemsiyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA