Alican Uludağ / Cumhuriyet - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 11 çocuk mahkûmun sayım vermedikleri gerekçesiyle gardiyanlar tarafından dövüldüğü iddialarına yanıt verdi.

Çocuklara işkence yapıldığı iddialarını reddeden Bozdağ, sayım vermeyi reddeden 11 çocuğun 21 gardiyanı darp ettiğini, “isyan çıkardığını” ileri sürdü. Müdahale sırasında biber gazı ve tazyikli su kullanıldığı iddiasını reddeden Bozdağ, buna karşın çocuklara yangı tüpü ve yangın hortumuyla müdahale edildiğini, sonrasında plastik kelepçe takıldığını açıkladı.

Sincan’da bulunan Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda çocuk mahkûmlara işkence olayı yılbaşı gecesi yaşanmıştı. İHD’nin görüştüğü çocukların anlatımına göre C-10 koğuşunda 1 Ocak 2014 günü yapılan sayım esnasında hasta olan bir çocuk, yattığı yerden kalkmak istemedi. Bunun üzerine gardiyan, “Sen aşağı inene kadar gitmiyorum” dedi. Çocuklar, gardiyandan kendilerine saygılı davranmasını istedi. İddiaya göre gardiyan küfredince aralarında arbede yaşandı.

Telsizle haber verilmesi üzerine yaklaşık 40 gardiyan içeri gelip koğuştaki 4 çocuğu döverek dışarı çıkardı. Arkadaşlarını merak edip olaya müdahale etmek isteyen C-12 koğuşundaki çocuklar da aynı şekilde gardiyanlar tarafından dövüldü, tazyikli su ve sarı renkli bir gazlı müdahaleye tabi tutuldu. Olaya karışan 11 çocuk, hastane dönüşü çıplak şekilde arandı, müşahede odasında akşama kadar aç bırakıldı. Çocuklar, daha sonra Maltepe Cezaevi’ne nakledildi, kötü muamele burada da devam etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da bu olayı Adalet Bakanı Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na taşıdı. Tanrıkulu’na yanıt veren Bozdağ, Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda çocukların dövüldüğü iddiasını reddetti. Bozdağ, buna ilişkin Ankara Başsavcılığı’ndan gelen yazıya yer verdi. Yazıda mahkûmların sayım vermeyip infaz koruma memurlarının üzerine yürüyerek darp ettikleri, başka bir koğuşta bulunan tutukluların üst koridorda bulunan kameraları kırdıkları ileri sürüldü. Yazıda mahkûmların sabit halde bulunan metal elbise dolaplarını sökerek barikat kurup isyan çıkarmaya çalıştıkları belirtildi.

Olaylarda 21 memurun yaralandığı belirtilen yazıda memurların çocuklara saldırdığı iddiaları reddedildi. Bu olaylar sonucunda 4 çocuğun 1 No’lu müşahede odasına, 7 kişinin ise 2 nolu müşahede odasına alındığını anlatan Bozdağ, çocukları etkisiz hale getirmek amacıyla ellerine bir süre plastik kelepçe takıldığını, tutukluların sakinleşmeleri üzerine takılan kelepçelerin kısa süre sonra çıkarıldığını savundu.

Müdahale sırasında biber gazı ve tazyikli su kullanıldığı iddialarını yalanlayan Bozdağ, “Tutukluların yangın çıkarmalarının önüne geçmek için yangın tüpü ve yangın hortumu kullanılarak müdahale edildi” dedi. Bozdağ, olayla ilgili adli ve idari soruşturmaların devam ettiğini bildirdi.