Avrupa'nın finans başkenti Frankfurt dün kapitalizm karşıtlarının gösterisine sahne oldu. Blockupy adı verilen harekete destek vermek için Avrupa'nın çeşitli kentlerinden Frankfurt'a gelen yaklaşık 25 bin gösterici, bankaların yürüttüğü politikaları, dünyadaki ekonomik krizi, işsizlik ve sosyal eşitsizliği protesto ettiler.
 
Blockupy kapitalizm karşıtlarının dört gün süren ve yasal izni alınmış son eyleminde göstericiler, Frankfurt'taki Basel Meydanı'ndan kent merkezine, ellerinde kapitalizm karşıtı dövizler taşıyarak yürüdüler. Önceki gün Avrupa Merkez Bankası'nın merkezini işgal etmek isteyen göstericilere müdahele eden polis, çıkan olaylarda yaklaşık 600 kişiyi göz altına almıştı.

5 bin polis görev aldı

Yaklaşık 5 bin polisin görev aldığı gösterilere katılmak için Almanya'nın farklı şehirlerinden otobüs ve trenle Frankfurt'a doğru yola çıkan göstericileri polis Frankfurt girişinde durdurup, kimlik kontrolü yaptıktan sonra çıkması muhtemel olaylarda kimlik tespiti için videoya çekti. Polisin durdurduğu gruplar içinde bulunan ve olay çıkarma ihtimali bulunan kişilere Frankfurt'a giriş yasağı kondu. Almanya'nın Hamburg, Berlin kentinde yaşayan çok sayıda insan da sosyal paylaşım siteleri üzerinden, Frankfurt'taki göstericilerle dayanışmada bulunmak için harekete geçti.

Rengarenk miting

Frankfurt'ta Basel Meydanı'nda düzenlenen mitingin başlangıcında farklı dillerde yapılan konuşmalarda Avrupa Merkez Bankası'nın faiz sistemine sert eleştiriler yöneltilerek, Yunan halkıyla dayanışma içinde olunduğu kaydedildi. Mitingte rengarenk bayrak ve balonların yanı sıra taşınan pankart ve dövizlerde kapitalizm karşıtı söylemler yer aldı. Gösterilerin yapıldığı şehir merkezindeki lüks dükkanların bazıları vitrinleri boşaltıp, ünlü markaların bir çoğunun da dükkanlarına zarar gelmemesi için vitrinlerin dışına tahtadan koruma levhaları çaktırması dikkat çekti. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen gösteriler esnasında gösteri alanına çıkan yan yollarla bazı metro istasyonları da tamamen araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

DİDF de destek verdi

Mitinge destek veren Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Avgan, son dört, beş yılda Avrupa’da işçilerin iyice fakirleştiğini ileri sürerek, "Almanya Başbakanı Angela Merkel dayattığı politikalarla, Avrupa’da çalışanların daha fakirleşmesi için büyük çaba sarfediyor. Türk işçiler bu politikalardan en çok etkilenen kesimlerden biri. Avrupa’da zenginlerden vergi alınmaya başlanmalı, asgari ücret politikası bütün Avrupa’da uygulanmaya konulmalıdır" şeklinde konuştu.

Blockupy ne anlama geliyor?

Occupy hareketi, geçen sene eylül ayında dünyadaki ekonomik kriz, işsizlik ve sosyal eşitsizliği protesto etmek amacıyla Amerika'da "Occupy Wall Street" (Wall Street'i işgal et) adıyla başlayarak kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Dünyanın çeşitli finans merkezlerindeki göstericiler aylardır kapitalizmi protesto etmek için çeşitli gösteriler düzenleyerek halkın dikkatini bu konunun üzerine çekmeye çalıştı. Frankfurt'ta 16-19 Mayıs tarihleri arasında 'Avrupa Eylem Günleri - İşgal Et, Bloke Et, Protesto Et' sloganı altında düzenlenen gösterilere Blockupy adı verildi. Blockupy İngilizce bloke etmek anlamına gelen 'block' ve işgal etmek anlamına gelen 'occupy' kelimelerinin birleşiminden doğdu.